Primarul din Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, i-a îndemnat pe locuitorii oraşului, într-o înregistrare postată pe Facebook, să participe duminică la un flash-mob, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, transmite Agerpres.
Îndemnul vine în contextul în care autoritățile din România, dar și din toată lumea au recomandat oamenilor să stea izolați pe cât posibil și să evite aglomerațiile și adunările publice.
Întrebat dacă nu consideră că acest îndemn este nepotrivit în contextul pandemiei de coronavirus, primarul a spus că „este chiar foarte potrivit”, iar mesajul este că şi la vremuri grele oamenii trebuie să fie alături.
Ráduly îi îndeamnă pe locuitori să vină, la ora 16,00, la statuia lui Gal Sandor, iar la 16,30, în faţa cetăţii Miko, pentru a participa la un flash-mob în cadrul căruia să cânte imnul Ungariei şi imnul secuiesc şi le-a recomandat să stea la distanţă unii de ceilalţi, în contextul în care UDMR a anulat manifestările programate cu această ocazie şi a recomandat să fie organizate, cel mult, depuneri de coroane în mod individual sau în grupuri mici, organizate, ţinând cont de măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
„Eu sunt conştient că va veni exact atâta lume cât este perfect legal şi lumea va sta la doi metri distanţă sau mai bine. Asta nu e nicio manifestare, e un flash-mob, cum s-a făcut şi la Roma şi în alte locuri. (…) E chiar foarte potrivit. Mesajul este că şi la vremuri grele trebuie să ne fim aproape”, a declarat Ráduly Róbert Kálmán, pentru AGERPRES.
El a dat asigurări că acest flash-mob „va dura cinci minute, nu mai mult”.
Deputatul UDMR, Korodi Attila, care l-a devansat pe Ráduly la prealegerile pentru fotoliul de primar al municipiului, consideră că gestul acestuia este o mare greşeală şi i-a îndemnat pe oameni ca duminică seară să aprindă o lumânare în fereastra locuinţei, pentru a marca ziua de 15 martie.
„Este o mare greşeală, mai ales de la un primar care este şi şeful Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Eu îndemn oamenii ca la ora 20,00 să aprindă o lumânare în fereastra casei, apartamentului, pentru a aduce în memoria colectivă revoluţionarii din 1848. Dar ceea ce face primarul este o mare greşeală, nu are nicicum suportul meu”, a precizat, pentru AGERPRES, Korodi Attila.
Acesta le-a recomandat locuitorilor oraşului să iasă în comunitate doar pentru treburile necesare, să aibă grijă ca persoanele în vârstă să aibă cât mai puţine contacte cu „lumea dinamică” şi să stea retraşi, alături de familie.
„Este important să avem toată responsabilitatea şi să ne însuşim responsabilitatea că răspândirea acestui virus poate fi încetinită numai dacă stăm acasă şi dacă ieşim din case numai dacă trebuie să facem o treabă care este inevitabilă”, a conchis Korodi.
La rândul său, Organizaţia PLUS Harghita condamnă invitaţia făcută de Ráduly, pe care o consideră iresponsabilă şi îndeamnă, la rândul său, locuitorii oraşului ca, duminică seara, să aprindă o lumânare în fereastra locuinţelor.
„PLUS Organizaţia judeţeană Harghita condamnă cu fermitate invitaţia iresponsabilă făcută Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, pentru un flash-mob, în data de 15 martie 2020. Prevenţia şi păstrarea sănătăţii populaţiei sunt primordiale. Róbert Kálmán Ráduly a dovedit din nou că nu este un primar responsabil. Membrii Organizaţiei Judeţene PLUS Harghita sunt interesaţi de coabitare paşnică şi participă la sărbătorile de 15 martie încă din anul 1990, la fel cum participă şi la Ziua Naţională a României. De aceea, invităm pe toţi cei care doresc să sărbătorească, ca în seara zilei de 15 martie 2020, la ora 20,00, să o facă cu o lumânare aprinsă în fereastra locuinţelor lor, pentru a comemora eroii Revoluţiei din 1848-1849. Libertatea, Egalitatea, Fraternitatea trăiesc în inimile noastre şi nu vom da loc frustrărilor politicienilor iresponsabili”, se arată într-un comunicat al PLUS Harghita, citat de Agerpres.
Uniunea Democrată Maghiară din România a anunţat încă de luni că anulează evenimentele publice dedicate zilei de 15 martie, de comemorare a Revoluţiei de la 1848, în contextul măsurilor impuse de autorităţi, de prevenire a răspândirii noului coronavirus.