![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Viitorul Coloniei Pictorilor – unul dintre cele mai importante situri istorice din Baia Mare – a fost dezbatut in 9 septembrie, de reprezentantii autoritatii locale, ai Uniunii Artistilor Plastici filiala Baia Mare, artistii din municipiu si din tara, dar si cu cetateni interesati de soarta acestui patrimoniu inestimabil. Studiul de fezabilitate pentru cele doua proiecte de reabilitare a starnit controverse intre artisti, demonstrand inca o data ca notiunea de „conservatorism“ dainuie in randul unora dintre cei care activeaza pe segmentul cultural-artistic, dar care nu au reusit in ultimii 50 de ani sa actioneze pentru conservarea acestor cladiri istorice din cadrul Coloniei.
Dezbaterea publica a fost una dintre cele mai aprinse din ultima perioada, derulandu-se pe parcursul a trei ore. Sedinta a debutat cu prezentarea unui proiect care vrea sa aduca municipiul Baia Mare, din punct de vedere cultural, la nivelul unei capitale europene si care ar face mandru orice arhitect sau artist care a reprezentat cu mandrie Scoala Baimareana de Pictura.
Primarul municipiului e hotarat sa salveze Colonia Pictorilor – aflata acum in stare avansata de degradare -, printr-un proiect de reabilitare care ar pune in valoare istoria sitului, dar ar reprezenta si continuitatea Scolii Baimarene de Pictura
„Este un punct de plecare intr-o experienta interesanta, care trebuie sa incununeze acest oras si comunitatea noastra, ajungand un adevarat oras al artelor si culturii si respectand ceea ce din trecut ne-au lasat altii cu buna-credinta mostenire. Si lor trebuie sa le acordam intregul respect si intreaga recunostinta. Avem putine lucruri care sunt intr-adevar emblematice si recunoscute la nivel european despre Baia Mare. Dar, cu siguranta, cel mai important simbol, cea mai importanta emblema a municipiului Baia Mare nu o reprezinta nici drumurile, nu e nici canalizarea, nu sunt zonele verzi, nu e nici curatenia. Lucrul important si emblema orasului este Scoala de Pictura de la Baia Mare“, le-a spus celor prezenti la dezbaterea publica primarul Catalin Chereches.
Cladirile de patrimoniu urmeaza sa fie restaurate tinandu-se cont de istoria si identitatea lor, dar intr-o maniera care ar atrage si comunitatea inspre Colonia Pictorilor
Proiectul destinat reabilitarii Coloniei Pictorilor e considerat vital pentru intreaga comunitate. Este cel de-al patrulea pas facut in vederea dezvoltarii artei in Baia Mare, dupa reabilitarea Galeriei de Arta de pe bulevardul Bucuresti, marcarea intrarii in Colonia Pictorilor si amenajarea a 11 noi ateliere la baza stadionului Viorel Mateianu. Prezentarea primului proiect a durat aproximativ 20 de minute, timp in care cei peste 50 de invitati au putut sa vada planuri pentru amenajarea de ateliere moderne, destinate mai multor artisti, dar si pentru deschiderea unei galerii expozitionale impresionanta. El a inclus restaurarea tuturor cladirilor de la Colonia Pictorilor si dezvoltarea acestora, pentru o mai stransa relatie intre artist si comunitate, cu protejarea arhitecturii originale.
Nicolae Apostol – un artist emblematic, dar egoist. De 10 ani tine ocupat un atelier in Colonie, fara a-l folosi, in timp ce zeci de artisti asteapta in zadar un spatiu
Criticile cele mai vehemente au venit din partea unui artist care nu si-a mai deschis atelierul de aproape zece ani si a catorva care nu si-au platit utilitatile pentru spatiile inchiriate la Colonia Pictorilor, datoriile lor ajungand la zeci de milioane de lei. Aceste datorii au fost achitate din momentul in care Laura Ghinea a preluat presedintia UAP Baia Mare si cand a inceput sa puna la punct toate neregulile existente aici. Apostol, alaturi de alti trei sustinatori ai sai, au tinut sa-si arate nemultumirile, motivand ca nu ar fi fost consultati inaintea intocmirii proiectelor si uitand ca dezbaterea publica la care erau prezenti a avut tocmai acest rol consultativ.
„Eu sunt nevoit sa fac unele precizari. Si anume, noi felicitam pe arhitecti, felicitam pe domnul primar, care ne da o speranta ca intr-adevar este pentru prima data cand aceasta miscare artistica este luata in serios si trebuie sa profitam de tineretea lui, dar cu o mica rezerva: sa fim consultati in detaliu. Aici se ridica o problema de o gravitate de care trebuie sa fim respectuosi. Tot ce-am vazut aici e absolut meritoriu, dar, dupa parerea mea, nu este subiectul Coloniei. Oricat as fi de ingaduitor, oricat as fi de deschis noului nu pot sa accept ca un sit istoric – si Baia Mare, cu atat de putine situri istorice -, sa fie pur si simplu anihilat“, a spus Nicolae Apostol.
Pozitia lui Nicolae Apostol este cu atat mai gresita cu cat reabilitarea cladirilor istorice e necesara tocmai din cauza situatiei dramatice in care s-a ajuns, unele dintre imobilele de la Colonie neavand fundatie, iar peretii sunt crapati, fiind doar o chestiune de timp sa se prabuseasca.
Prevazand o reactie de acest fel din partea unor artisti, realizatorii studiului de fezabilitate au prezentat si o a doua varianta de proiect, care vizeaza reabilitarea cladirilor si revenirea la forma lor initiala. Doar ca nici aceasta varianta nu a fost imbratisata de unii dintre vechii artisti.
Colonia Pictorilor se afla intr-o stare avansata de degradare si necesita de urgenta lucrari care sa conserve cladirile
Opozitia unora dintre artisti vine intr-un moment in care toate cladirile din Colonia Pictorilor au ajuns intr-o stare avansata de degradare, fiind un real pericol pentru cei care lucreaza in ateliere. Acoperisurile sunt distruse, peretii sunt crapati, iar curatenia in spatiile inchiriate de unii dintre artisti lasa foarte mult de dorit. O parte dintre ateliere nu au mai fost deschise de ani buni, iar asta in ciuda faptului ca tinerii artisti din Baia Mare nu au spatii unde sa lucreze. In cadrul dezbaterii de ieri, arhitectul Ildiko Mitru a explicat faptul ca, in cazul Coloniei Pictorilor, continuitatea este cel mai important aspect si ca proiectele respecta intru totul cerintele de restaurare si ar fi dovada clara ca Scoala Baiamareana de Pictura este pe drumul cel bun.
„Inchipuiti-va in orasul asta, in 1930, nu s-a oprit fenomenul, ca si constructile pe care le-am inghetat in acest moment. Ci oamenii au dorit sa dezvolte arta in continuare, comunitatea a dorit, primaria a incurajat acest lucru si tocmai de aceasta ni s-a parut ca cele doua idei si filosofii de restaurare, intr-o asemenea situatie – pentru ca analizezi cand faci un studiu istoric, studiu biologic, expertiza tehnica -, deci abordezi holistic problema si stii sa ierarhizezi, pentru ca cunosti valoarea vei putea sa iei decizii. Si noi tocmai de aceasta am facut si varianta unu, care va merge in eter, pentru ca aceasta si care arata punctul forte al Coloniei si Centrului Artistic Baia Mare, continuitatea. Deci anii 1900 si-au dat valoarea, anii 1940 si-au dat valoarea, anii 70 si-au dat valoarea, e momentul nostru sa aratam ca contribuim“, a aratat arhitectul.
Artistii tineri doresc conservarea Coloniei Pictorilor, reabilitarea si modernizarea cladirilor
Diferentele majore intre cele doua poiecte prezentate vizeaza numarul de ateliere. Unul din planurile facute prevede remodelarea cladirilor si cresterea numarului de ateliere la 28, cu suprafete optime de aproximativ 60 mp, chicinete si bai. Cea de-a doua varianta are in vedere revenirea la un numar de 12 ateliere, care au existat initial in cadrul Coloniei Pictorilor, dar si o reducere semnificativa a suprafetei destinata galeriei expozitionale.
Dupa ce a ascultat parerile unei mici parti din breasla artistilor de varsta a treia, generatia tanara a iesit la rampa spunand ca isi doreste un spatiu modern si european, care intr-adevar sa reflecte si sa reprezinte si trecutul si istoria acestui spatiu. „Va respect ca artisti, dar va rog frumos sa ascultati si parerea noastra. Noi vrem sa gandim si sa actionam in perspectiva. Trebuie sa ne gandim la urmatoarele generatii ce vor urma dupa noi. Eu in primul rand vreau sa ma simt european. Acest concept, acest proiect a fost gandit de asemenea maniera incat sa respecte viitorul. Ati fost, ati dovedit ceea ce ati dovedit in acesti ani. De acum trebuie actionat in perspectiva“, a punctat sculptorul Marius Muresan.
Laura Ghinea a facut publice gravele probleme existente la Colonia Pictorilor, descoperite in momentul preluarii sefiei UAP Baia Mare
Cu toate ca a preferat in ultimii doi ani, de la preluarea sefiei UAP Baia Mare, sa rezolve problemele artistilor, dar si situatia juridica a patrimoniului din Colonia Pictorilor, Laura Ghinea a facut ieri publice gravele probleme gasite aici in urma cu doi ani.
„In momentul in care am preluat conducerea acestei uniuni a fost o situatie penibila. In care in galeria noastra de arta circulau sobolanii si era bine asa cum era. In galeria de arta, Colonia Pictorilor, patrimoniul nostru pe care-l consideram patrimoniu, ploua. Si in extrasul CF scria mlastina. Asta ne-ati lasat mostenire! Multumim frumos pentru ajutor si pentru incurajare! In orice caz, de doi ani nu facem altceva decat sa platim datorii lasate. Sunt colegi in sala care n-au platit apa din 2005. Am platit in 2012 apa din 2005, la somatie. Nu si-au platit cotizatiile de ani de zile. Acestia sunt colegii care vorbesc si care sunt cei mai vehementi“, a aratat Laura Ghinea.
Criticul si istoricul de arta Pavel Susara sustine proiectul de reabilitare al Coloniei si catalogheaza drept „conservatorism” atitudinea negativa a unora dintre artisti
Dezamagirea fata de atitudinea unora dintre artistii baimareni a tinut sa si-o arate si renumitul critic si istoric de arta Pavel Susara, care a precizat ca unul dintre cuvintele cele mai bune pentru descrierea unor artisti este „conservatorism“.
„Am fost un spectator pasiv pana acum si la civismul care in mod normal este generat de un astfel de eveniment. Ce mi se pare absolut inacceptabil in toata aceasta discutie este vehementa si lipsa de atentie fata de ceea ce se prezinta. Faptul ca noi suntem legati de anumite valori, de anumite forme, de anumite tipare, mentale sau materiale nu trebuie sa ne transforme in inchizitorii celorlalti. Europa are o problema foarte complicata in ceea ce priveste ideea de patrimoniu dusa pana la fetis, pana la mumie, pana la sacralizarea materialitatii vulgare a ceea ce inseamna patrimoniu. Europa este plina de ruine, este plina de caramizi care nu mai folosesc nimanui. Uitati-va in Extremul Orient sa vedeti cum este abordat patrimoniul. Aici avem de-a face cu un fel de conservatorism absolut neproductiv si, in primul rand, pentru cei care beneficiaza de aceste bunuri. Spiritul Baii Mari este un spirit al continuitatii, nu un spirit al blocajului“, a aratat Susara.
Primarul Chereches este dezamagit de atitudinea unor artisti, dar este hotarat sa conserve Colonia Pictorilor pentru generatiile viitoare
La finalul dezbaterii publice, desi dezamagit de atitudinea unora, primarul Catalin Chereches a spus ca se va alege cea mai buna varianta pentru comunitate si solutia care sa aduca un plus de vitalitate Scolii de Pictura Baimarene.
„Problema lor e una interna. Cei care n-au facut nimic zeci de ani nu vor sa faca nici cei care au venit din urma. Este vorba ca noi trebuie sa luam masurile corecte – masura corecta din punct de vedere administrativ -, nu este sa-i mangai pe crestet pe toti, este sa pui o cladire in siguranta, sa respecti istoria si sa duci mai departe lucrurile. Nu trebuie sa fie toti multumiti si toti sa te aplaude, trebuie doar sa faci lucrul corect din punct de vedere administrativ“, a incheiat edilul.
Acesta a spus ca indiferent de vehementa unor voci – putine in contextul amplei bresle a artistilor baimareni -, reabilitarea Coloniei Pictorilor va avea loc, urmand sa se respecte istoria si arhitectura cladirilor, dar conservand acest patrimoniu si pentru generatiile care vin.
Din dorinta de a va oferi posibilitatea de a va face propria parere despre subiect, evenimentul de prezentare a studiului de fezabilitate pentru reabilitarea Coloniei Pictorilor, dezbaterile si opiniile participantilor vor putea fi urmarite intr-o Editie Speciala la televiziunea eMaramures, astazi de la ora 21.00.
Sursa: Cosmin Carp