Luna august a venit cu un val de caniculă în sudul și sud-estul Europei, cea mai afectată fiind în prezent Mediterana, unde temperaturile vor ajunge la 46 de grade Celsius. Se așteaptă ca o cupolă de căldură masivă să se blocheze în părțile sudice ale continentului, centrate peste Marea Mediterană. Acest lucru va duce la căldură excesivă, cele mai ridicate temperaturi fiind înregistrate în Italia, Malta și Grecia până la jumătatea săptămânii, apoi intensificându-se peste Spania și Portugalia în weekend.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că virusul trebuie încetinit pentru a preveni răspândirea lui. Boala produsă de virusul Marburg este transmisă oamenilor de la lilieci și se răspândește între oameni prin fluidele corporale. Cazurile sunt extrem de rare, ultimul focar major fiind înregitrat în Angola in anul 2005, transmite BBC.
Este o boală severă, adesea fatală, cu simptome diverse precum dureri de cap, febră, dureri musculare, vărsături și sângerări. Nu există încă tratament pentru Marburg, dar medicii spun că apa și tratarea simptomelor specifice îmbunătățesc șansele de supraviețuire ale celor infectaţi.
Probele prelevate de la pacientul din Guineea, care a murit, au fost testate în laboratoarele din țară și au indicat un rezultat pozitiv pentru infecţia cu virusul Marburg. Cazul a fost identificat în Gueckedou săptămâna trecută, aceeași regiune în care au fost găsite cazuri recente de Ebola într-un focar care a fost lichidat.
Boala este extrem de contagiosă
Directorul OMS din Africa, dr. Matshidiso Moeti, a declarat că virusul are potențial de a fi răspândit în toată lumea. Medicul a lăudat vigilența și acțiunea rapidă cu care medicii din Guineea au identificat apariţia acestui virus. Oficialii caută acum posibile persoane care ar fi intrat în conact cu persoana care a murit.
Au fost identificate patru contacte cu risc ridicat, inclusiv un lucrător în domeniul sănătății, iar alte 146 de persoane ar putea fi expuse la rândul lor riscului de infectare, a declarat pentru BBC expertul Krutika Kuppalli. Sistemele existente în Guineea și țările vecine pentru a controla recentele focare de Ebola sunt reluate din nou ca răspuns la apariţia virusului Marburg.
În Africa, au mai fost raportate focare anterioare și cazuri sporadice în ţări precum Angola, Congo, Kenya, Africa de Sud și Uganda, spune OMS. Primul focar de Marburg a avut loc în Germania în 1967, în urma căruia au murit șapte persoane. Virusul a ucis peste 200 de persoane în Angola în 2005, acesta fiind considerat focarul cu cel mai mare număr de victime.