Casa memorială Ioan Stan Pătraș din Săpânța, care a fost fondatorul Cimitirului Vesel, organizează pentru prima dată un eveniment, cu scopul unei expoziții, găzduit în curtea și atelierul meșterului.
Evenimentul-expoziție va încerca să recreeze redescoperirea sinelui, prin drumurile către nou înșine, către cei dragi, către locurile pe care noi le iubim.
Acest eveniment este organizat pe 4-5 mai, iar expoziția poate fi vizitată între orele 12:00 şi 20:00, intrarea fiind gratuită.
Expoziția poartă numele de ,,Anul care nu a mai fost la fel”, continuă proiectul ,,Sărbători fără culori”, realizat de Versus Virtual Project în colaborare cu Raluca Radu. Evenimentul ,,Sărbători fără culori” a fost realizat la începutul acestui an, la București în cadrul Galeriei de Artă Galateca (3-14 februarie 2021). Expoziția ,,Anul care nu a mai fost la fel” se desfășoară în aer liber, cu normele sanitare specifice.
„Născut în anul 1908, în comuna Săpânța din județul Maramureș, într-o familie obișnuită cu prelucrarea artistică a lemnului. Pătraș a fost atras încă din tinerețe de sculptura în lemn, de pictură și de poezie făurite după canoanele creației populare. A început să sculpteze cruci din stejar de la vârsta de 14 ani. În anul 1935, Stan Ioan Pătraș, pe atunci un anonim sculptor în lemn, a început să așeze pe cruci și niște înscrisuri sub forma unor scurte poeme compuse la persoana întâi: epitafuri ironice, naive, de multe ori cu greșeli gramaticale și foarte apropiate de graiul arhaic. La început, sculpta în jur de 10 cruci pe an, materialul folosit fiind lemnul de stejar. În anul 1936, el și-a perfecționat stilul. Crucile au devenit mai înguste și au apărut figurile sculptate în relief, în culori vii.” (sursa: Pop Dumitru Tincu, ucenicul meşterului, 2016).