UPDATE: Din acest an, Baia Mare are un festival medieval, care are loc incepand din aceasta seara, 13 iunie, si pana duminica, 15 iunie. Manifestarea a primit numele AaaaR_D Festin, organizatorii specificand ca se citeste ”arde festin”. Majusculele R si D provin de la vechea denumire a orasului Baia Mare – Rivulus Dominarum (Raul Domnitelor), cum era cunoscut targul maramuresean in perioada medievala. Aflata la prima editie, actiunea vine cu ceva absolut nou si inedit, mai ales ca programul include si un targ al mirodeniilor. Baimarenii au ocazia, de azi, de la ora 18.00, sa redescopere farmecul perioadei medievale pe muzica vremurilor de atunci, simtind gusturile mancarurilor de demult sau invatand pasii de dans la moda in acea perioada.
ANUNT IMPORTANT: Festivalul medieval din Baia Mare nu mai are loc
Organizatorii, membri ai Asociatiei Histarch, au precizat ca si-au propus sa promoveze traditiile si valorile istorice ale urbei printr-un traseu cultural animat, pentru ca festivalul se desfasoara nu doar intr-un singur loc, ci in mai multe puncte din centrul vechi al Baii Mari: Turnul Macelarilor, Zidul Cetatii (situat pe malul Sasarului, langa Muzeul de Istorie) si fosta Monetarie (actualul sediu al Muzeului de Istorie), precum si in ”inima” fostei cetati – actuala Piata Millennium.
Principalii organizatori ai festivalului sunt muzeografii si istoricii din Baia Mare, iar sufletul actiunii este Mihaela Manarazan, cea care conduce Asociatia Histarch. Ea a spus ca a dorit sa repuna in valoarea zona veche a orasului, care are monumente reprezentative de istorie locala. Ea a precizat ca s-ar fi dorit semnalarea obiectivelor prin placute speciale, insa Primaria Baia Mare a comunicat istoricilor ca abia din 2009 se va ajunge la acest capitol. Mihaela Manarazan a spus ca administratia locala a castigat un proiect care prevede marcarea tuturor monumentelor de pe teritoriul municipiului.
Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie din Baia Mare, a spus ca prin festivalul medieval se incearca constientizarea baimarenilor in ce priveste importanta monumentelor istorice ale orasului, precum si nevoia de conservare a identitatii culturale a urbei. Mihaela Manarazan a mai adaugat ca manifestarea este si o replica la Sarbatoarea Castanelor, unde comercialul aproape a sufocat orice urma de arta a manifestarii. ”Marea de mici si bere” de la Castane nu mai lasa loc si de ”poezie”, iar organizatorii cred ca e nevoie si de asa ceva.
Proiectul Histarch este cofinantat de Consiliul Local Baia Mare si Primaria Baia Mare si are ca parteneri: Muzeul Judetean de Istorie si Argheologie Maramures, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul de Papusi Baia Mare, Asociatia YMCA, Asociatia Pro Maramures. Partener media al festivalului medieval din Baia Mare este ziarul electronic eMaramures.ro.
Surprizele primei editii a festivalului sunt nenumarate. Pe unele organizatorii le-au dezvaluit intr-o oarecare masura, despre altele nu au dorit sa sufle niciun cuvant. In mod cert insa baimarenii nu au de ce sa rateze petrecerile de la Bastionul Macelarilor (langa piata mare de alimente), Zidul Cetatii ori in Piata Millennium.
De azi, de la ora 18.00, voluntari imbracati in haine medievale vor imparti fluturasi cu programul si vor intretine atmosfera la Bastionul Macelarilor, unde se da startul festivalului. Dupa o demonstratie live a asrtistului ceramist daniel Les si a mesterului in metal Stefan Szasz, seara se va incheia cu o repriza de muzica si dans.
Urmatoarea zi va fi insa cea mai gustoasa si ”dulce”, pentru ca va fi deschis targul mirodeniilor, langa Zidul Cetatii si in Piata Millennium, la restaurantul Corvin. Domni si domnite in straie medievale vor intretine atmosfera si vor oferi trecatorilor pachetele cu mirodenii, pliante si fluturasi cu informatii utile despre retetele folosite in acea perioada, precum si despre istoria condimentelor.
Ca fapt divers, in Evul Mediu cu cat se foloseau mai multe mirodenii intr-o mancare cu atat familia rspectiva era mai bogata. Sambata, in a doua zi a festivalului, chiar se va face o demonstratie sub ochii participantilor de folosire a mirodeniilor. Astfel, se vor prepara mai multe mancaruri specifice perioadei: gomboti cu prune – dupa o reteta 100% medievala, dar si o supa de fasole, iar participantii vor putea gusta si isi vor putea da cu parerea.
Si in ultima zi a manifestarii se va putea manca, pentru ca la restaurantul Corvin se va gati un guias ca pe vremuri, dar si sa se danseze pentru ca organizatorii ii vor provoca pe participanti la putina miscare pe ritmuri medievale. Programul este insa mult mai divers si este prsarat cu multe surprize.
Vezi programul complet pe ore al Festivalului medieval din Baia Mare AaaR_D Festin…
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult