Un grup de studenţi din București a creat primul site pe care românii pot verifica dacă mail-urile lor le-au fost sparte. Le-a venit ideea după ce au analizat numărul conturilor care au ajuns pe mâna hackerilor: peste un milion. Pe site, românii pot să ceară ajutor unor experţi sau chiar documentele pe care trebuie să le prezinte poliţiei în cazul unei anchete.
În ultimii ani, peste un milion de adrese de mail au fost sparte în România. Cele mai multe aparțineau angajaților care lucrau în instituții publice. Aceștia și-au folosit adresele pentru a se conecta pe site-uri matrimoniale sau pentru a-și cumpăra vacanțe online.
Gabriel Puiu, student: A fost Camera Deputatilor, a fost Senatul, sunt conturi. A fost chiar și de la gov.ro, au fost bani, facultăți, sunt foarte diverse.
O astfel de greşeală poate duce la blocarea unei întregi companii sau chiar a unei instituţii publice.
Gabriel Puiu – student: Un mail de HR a fost compromis, un atacator a intrat pe el și distribuie în firma respectivă un malware, un virus, care are rolul de a infecta, de a extrage informații. Mailul venit de la o persoană din firmă, toți îl vor deschide. Cel puțin o persoană va apăsa click și au fost cazuri în care doar un click a afectat toată rețeaua.
Gabriel Puiu – student: Aș recomanda să nu se folosească parole cu nume, prenume, CNP, număr de telefon sau data nașterii sau combinate între ele și să fie diferite pe fiecare site.
Iar când vine vorba de alegerea unei parole, unii români le fac extrem de uşoară treaba hackerilor.
-Uite, eu vreau să îmi pun o parolă: parola123 și vreau să văd dacă a fost în trecut compromisă și, evident, fiind o parolă foarte folosită de români. De fapt, toți oamenii preferă parolele ușor de reținut. Această parolă, de exemplu, a fost leak-uită, compromisă de 8.370 de ori.
Platforma inventată de şase studenţi la Politehnică a primit, în doar câteva zile, zeci de mesaje de la românii care s-au trezit cu parolele compromise.