Prinţul Charles de Wales împlineşte astăzi 70 de ani şi, la moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a, va fi moştenitorul care a aşteptat cel mai mult dintre toţi predecesorii săi din ultimii o mie de ani să urce pe tronul Marii Britanii, potrivit Reuters.
Unii monarhişti se tem, iar unii republicani speră că acesta va fi un rege slab. Admiratorii săi cred că înţelepciunea şi pasiunea pentru unele probleme, precum cele legate de mediu, de care dă dovadă îl vor ajuta să câştige sprijinul pe care îl merită din partea poporului britanic.
Momente controversate din viaţa sa sunt mariajul cu prima soţie, prinţesa Diana, şi divorţul de aceasta, nemaivorbind de faptul că ducesa Camilla, a doua parteneră de viaţă, este încă privită cu ostilitate de mulţi.
Charles Philip Arthur George, prinţ de Wales, duce de Cornwall, duce de Rothesay, conte de Carrick, baron de Renfrew, conte de Chester şi prinţ al Scoţiei s-a născut la palatul Buckingham din Londra, pe 14 noiembrie 1948.
Avea patru ani când bunicul lui, regele George al VI-lea, a murit şi mama sa a urcat pe tron, la vârsta de 25 de ani. În anul următor, Charles asista cu bunica, regina Elizabeth, şi mătuşa, regretata prinţesă Margaret, momentul în care Elizabeth era încoronată ca regină a Marii Britanii.
A urât perioada de studiu la Gordonstoun, o instituţie scoţiană la care fusese elev şi tatăl său, prinţul consort Philip, dar a fost primul moştenitor al tronului care a obţinut diplomă de absolvire de la Universitatea Cambridge.
Charles a devenit prinţ de Wales în 1969. Dar, la 92 de ani, mama sa se simte încă bine şi nu are planuri să abdice, aşa că Charles va mai trebui să aştepte, scriu cei de la Reuters.
Pentru criticii săi şi chiar şi unii monarhişti care cred că el va fi un dezastru pentru Casa Windsor, acesta nu este un lucru rău.
Multe biografii îl prezintă pe Charles drept o persoană arogantă, slabă, căreia îi place luxul – are propriul harpist regal -, nu tolerează criticile şi este adept al multor teorii ciudate.
Suporterii lui Charles îl consideră o victimă uşoară, expusă, fiecare acţiune a sa fiind analizată la sânge de presa care de multe ori nu îl place.
Un fost consilier al său a declarat, sub protecţia anonimatului, că, de fapt, prinţul Charles este „complicat”. „Niciodată nu am întâlnit o persoană atât de curioasă şi atât de interesată de ceea ce se întâmplă şi de motivele pentru care se întâmplă”, a adăugat acesta. El a mai spus că prinţul munceşte extraordinar de mult.
Simon Lewis, care i-a fost secretar pe comunicare reginei, în perioada 1998 – 2001, l-a descris pe Charles drept plin de entuziasm, angajat şi cu un simţ al umorului ascuţit.
Prieteni şi amici vorbesc despre faptul că este devotat îndatoririlor sale. Ziua sa de muncă începe la micul dejun – prinţul nu ia prânzul – şi se încheie aproape de miezul nopţii. Fostul consilier a declarat că a primit de la el o sarcină de serviciu chiar în ziua de Crăciun.
În viaţa privată, Charles este pasionat de arte, cultură, teatru, literatură, operă şi pop – este mare fan al lui Leonard Cohen. Îi place să grădinărească, Shakespeare, să picteze în acuarelă şi a scris cărţi pentru copii. Poate fi amuzant, dar şi impulsiv, a mai spus fostul consilier.