Vezi VIDEO
O serie de proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea municipiului, dar si un plan pentru atragerea de turisti si de investitori straini in Baia Mare a prezentat astazi, 17 iunie, primarul Catalin Chereches. Proiectele – care vizeaza fonduri exclusiv europene -, sunt pentru perioada de finantare 2014-2020 si presupun investitii cu o valoare totala de 500 de milioane de euro, din care aproximativ o jumatate va ajunge in Baia Mare iar cealalta parte, in zona metropolitana.
Administratia publica locala a stabilit portofoliul de proiecte majore pentru care se va putea aplica, urmand ca, in cursul saptamanii viitoare, alesii locali sa dea un vot de principiu pentru aprobarea listei de proiecte propuse de edil. Catalin Chereches a aratat ca isi doreste ca administratia publica locala sa invete din greselile inregistrate in trecut la capitolul atragerii de fonduri europene, pentru ca, pe putinele proiecte pe care le-a primit mostenire la preluarea mandatului de primar, s-au pierdut oportunitati importante de finantare deoarece, in 2007, depunerea documentatiilor s-a facut pe ultima suta de metri.
Pe trei segmente complexe a fost gandit, de catre primar, portofoliul de proiecte majore pentru perioada 2014-2020. Exista, astfel, planuri de anvergura regionala, metropolitana, respectiv urbana. In cazul investitiilor de interes regional, care vor implica si un parteneriat cu Consiliul Judetean, administratia publica locala vrea sa aplice pentru mai multe proiecte. Ideea e aceea de a beneficia de un suport pentru conectarea zonei metropolitana Baia Mare la coridoarele rutiere nationale si internationale, precum si aceea de a moderniza Aeroportul International. Mai mult, printre proiectele vizate a fost cuprinsa si dezvoltarea infrastructurii de cale ferata in zona metropolitana Baia Mare si realizarea unei “Statii Metropolitane” de cale ferata Baia Mare – Dej, Baia Mare – Satu Mare.
„La nivel regional avem urmatoarele proiecte: suport in realizarea conectarii zonei metropolitane Baia Mare la coridoarele rutiere nationale si internationale – iar aici dorinta noastra este realizarea drumului expres catre Autostrada Transilvania in zona Zalau, pentru conectarea la traseul cel mai scurt de infrastructura de autostrazi nationale si europene; apoi, al doilea proiect este suportul in realizarea conectarii zonei metropolitane Baia Mare la coridoarele aeriene nationale si internationale – si aici vorbim despre modernizarea Aeroportului International Baia Mare si a pistei de rulaj a Aeroportului International”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
In privinta proiectelor metropolitane, potrivit autoritatii locale, majoritatea au un caracter economic, fiind vizata dezvoltarea pe acest sector vital pentru Baia Mare. Primarul Chereches a aratat ca s-a avut in vedere si faptul ca multe localitati din zona detin suprafete importante de teren iar asocierea pentru implementarea unor investitii poate fi utila. Printre proiectele puse pe hartie de edil se numara dezvoltarea unui EcoParc Industrial si a unui Centru Tehnologic pentru Energii Regenerabile, in scopul valorificarii resurselor naturale. Totodata, se mai doreste realizarea unui Parc Logistic Metropolitan, inclusiv a unui Centru de Excelenta pentru Inovare Tehnologica si Educatie. Doua importante componente sunt dezvoltarea si modernizarea sistemului de transport in comun metropolitan, respectiv realizarea infrastructurii de ocolire a aglomerarii urbane Baia Mare. Pe lista proiectelor metropolitane se mai afla promovarea produselor traditionale prin realizarea unei retele agroalimentare metropolitane si crearea unor centre sociale metropolitane.
“Unul dintre proiecte este dezvoltarea unui EcoParc Industrial si a unui Centru Tehnologic pentru Energii Regenerabile in scopul valorificarii resurselor naturale si minerale regionale si aici avem decontaminarea zonei industriale Cuprom, Romplumb, realizarea unei infrastructuri de afaceri si realizarea Centrului de Transfer Tehnologic. Mergand mai departe avem realizarea Centrului de Afaceri si a Parcului Stiintific si Tehnologic in zona Italsofa cu realizarea Centrului de Afaceri, spatii expozitionale, promovarea afacerilor, produselor si serviciilor, precum si realizarea infrastructurii adecvate”, a declarat Catalin Chereches.
Proiectele urbane pentru perioada 2014-2020 au fost realizate pe mai multe domenii – incepand de la cultura, sport, tineret, protectia mediului, educatie si pana la regenerare urbana. Printre acestea se numara realizarea a cel putin unei parcari supraterane in fiecare cartier, introducerea sistemului e-ticking in transportul local, extinderea liniei de troleibuz in cartierul Sasar, reabilitarea malului raului Sasar si a zonei verzi, cu poduri pietonale si rutiere – inclusiv pe digurile Lapus si Sasar -, precum si reconstructia rezervatiei de castan si amenajarea unui parc natural.
Tot pe linie de mediu se mai doreste promovarea turismului si agrementului, prin dezvoltarea infrastructurii in zona lacurilor Firiza si Bodi, respectiv prin amenajarea locului in care ar urma sa fie realizata noua Gradina Zoologica. Totodata, se mai doreste reabilitarea Coloniei Pictorilor, a Casei Wagner si a Casei Iancu de Hunedoara, amenajarea unui Centru SPA in zona stadionului, amenajarea Centrulului Sportiv Lascar Pana – care sa cuprinda actuala Sala a Sporturilor, terenurile de rugby si atletism -, dar si reabilitarea Casei de Cultura a Sindicatelor. In cazul unora dintre cladiri va fi nevoie de preluarea in prealabil a acestora de catre autoritatea locala pana la momentul depunerii proiectelor.
Pe langa toate acestea, primarul a aratat ca unul dintre proiectele extrem de importante pentru municipiu, centura orasului, nu va mai suferi nicio amanare. “Centura 1, strada Europa, strada Dumbravei, pe care noi o vom realiza incepand din acest an pe o formula de reabilitare pe doua benzi, cu doua benzi de retragere, iar prin fonduri europene extinderea la patru benzi. Mai dorim realizarea unor piste de biciclete. Noi deja am facut un studiu de fezabilitate si am gandit o retea de aproximativ 32 de kilometri. Mai este realizarea unor statii de incarcare electrice si autobuze electrice – minimum cinci statii in municipiul Baia Mare si 30% dintre mijloacele de transport in comun sa fie electrice. Realizarea a doua autogari in zona limitrofa municipiului Baia Mare”, a mai enumerat primarul Catalin Chereches.
Pe langa proiectele urbane amintite, se mai numara si reabilitarea celor doua colegii de prestigiu ale municipiului: Colegiul National Vasile Lucaciu si a Colegiului National Gheorghe Sincai. Mai mult, se mai doreste realizarea unui Centru Preuniversitar “Transilvania” si unui alt Centru Preuniversitar CENT Anghel Saligny. Valoarea totala a proiectelor pe care primarul doreste sa le depuna pentru finantare europeana este de 500 de milioane de euro, Catalin Chereches avand in plan sa pregateasca toate documentatiile din timp pentru a fi depuse, astfel incat municipiul Baia Mare sa se bucure de finantare pentru cat mai multe proiecte de dezvoltare.
Sursa: Anca Popescu Glodan