Vezi VIDEO
Consilierii judeteni, convocati intr-o sedinta extraordinara, au avut de aprobat astazi, 3 aprilie, doua proiecte care vor fi depuse in vederea obtinerii unor finantari europene. Nu e vorba insa de investitii care vor schimba mult in bine viata locuitorilor din Maramures, ci de proiecte culturale, despre care oficialii Consiliului Judetean spun ca sunt „o oportunitate” pentru judet. Asta in conditiile in care marile investitii stagneaza, fiind la un pas de a nu putea fi duse la indeplinire pana la termenul stabilit.
Consilierii judeteni au avut de aprobat, intr-o prima faza, un proiect ce are ca obiectiv „pastrarea si punerea in valoare a diversitatii culturale interetnice din judetul Maramures”. Pe ordinea de zi a fost introdus si un alt punct suplimentar ce vizeaza „imbunatatirea dialogului intercultural intre Romania si Norvegia, o cat mai buna cunoastere a specificului cultural maramuresean si promovarea spiritualitatii traditionale”.
Nu toti alesii judeteni au apreciat insa cele doua proiecte, aratand ca Maramuresul n-are nici la ora actuala o strategie de dezvoltare. „Cand primim noi consilierii pentru a studia strategia de dezvoltare a judetului, care acum un an se spunea ca e finalizata? N-a vazut-o nimeni, orbecaim, ne trebuie lanterna”, a semnalat unul dintre consilierii judeteni, Florian Gui.
Pe de alta parte, consilierul s-a aratat indignat de intarzierea cu care sunt supuse spre aprobare astfel de proiecte pentru care se incearca obtinerea unei finantari europene. In plus, alesul judetean a aratat ca proiectul nici macar nu a fost finalizat in totalitate, aspect recunoscut si de seful Biroului Relatii internationale din cadrul CJ Maramures, Mihaela Lite, care a precizat ca e terminat doar in proportie de 80%.
„Cum votam un proiect la care abia acum se lucreaza? Nu asa se face legislatie in tara aceasta. Din nou suntem convocati in sedinta CJ sa votam un proiect care are limita de scadenta in 7 aprilie. In 7 trebuie depus, el nu exista, acum nu s-a uscat cerneala, e la imprimanta”, a adaugat Florian Gui.
Oficialii CJ sustin insa ca aceste proiecte sunt „o oportunitate” pentru judet. Asta in conditiile in care unele proiecte majore s-au impotmolit, cum e cazul reabilitarii drumului judetean Baia Sprie-Barsana.
„Domnule Gui, apreciez ca ati notat pe aceste doua proiecte propuse de doamna Mihaela Lite si Stefan Maris. Daca ati fi citit cu atentie articolele, ati fi inteles ca aceasta reprezinta o oportunitate a Consiliului Judetean de a depune aceste proiecte. Si in cazul aprobarii acestora sigur intervin sumele mentionate acolo legate de cofinantare, deci e o oportunitate”, a afirmat vicepresedintele CJ Maramures, Gabriel Zetea.
In cadrul proiectului „Maramures spatiu cultural multietnic” ar urma sa fie studiata istoria culturala a mai multor etnii din judet: romana, maghiara, ucraineana, rroma, germana si evreiasca.
La final va fi publicata o lucrare de sinteza, dar va fi realizat si un film documentar in cadrul caruia se va face o comparatie intre cultura traditionala din Maramures si cea din Norvegia. Costurile necesare implementarii proiectului sunt de aproape 170.000 de euro.
Cel de-al doilea proiect, „O fotografie cat o mie de cuvinte” are un buget de peste 190.000 de euro. In cadrul acestuia se urmareste organizarea a doua tabere de fotografie in Romania si Norvegia, instruirea mai multor tineri in domeniul artei fotografice si publicarea unui album de fotografie.
Sursa: Camelia Tocaci