Vezi VIDEO
Cei 250 de gardieni publici din Maramures, aflati in slujba Consiliului Judetean, ar putea deveni agenti privati de paza si chiar propriii sefi, pentru ca in sedinta de la sfarsitul lunii se va supune votului alesilor transformarea Serviciului Public de Paza in societate pe actiuni. Intentia, exprimata public in mai multe randuri de catre presedintele CJ – Mircea Man, a starnit mania gardienilor publici, ai caror sefi nu sunt de acord cu iesirea de sub influenta bugetara, care le ofera un confort deosebit si un somn linistit. Seful serviciului si liderul sindical al gardienilor publici au refuzat categoric privatizarea, recunoscand ca nu ar avea nicio sansa in fata concurentei. Ei au cerut sa se renunte la idee, dar s-au trezit in fata unui refuz categoric, atat Mircea Man, cat si vicepresedintele CJ – Calin Matei declarand raspicat ca nu mai pot sustine financiar o activitate nerentabila.
Scandal pe seama desfiintarii Serviciului Public de Paza Maramures, fostul Corp al Gardienilor Publici, chiar in biroul presedintelui Mircea Man, care a avut un dialog taios cu reprezentanti ai institutiei. Tensiunile s-au acumulat in ultimele doua saptamani, dupa ce seful administratiei a spus in mai multe randuri ca se urmareste transformarea gardienilor in agenti privati.
Serviciul public, aflat in subordonarea CJ Maramures, ar urma sa fie transformat in societate pe actiuni, la care actionari ar putea sa fie atat administratia judeteana, cat si oricare maramuresean interesat sa intre intr-o asemenea afacere. Chiar si gardienii publici, respectiv sefii acestora ar putea sa cumpere actiuni la noua societate de paza, numai ca acestia nu sunt prea optimisti in privinta perspectivelor economice, tinand cont de lamentarile care au existat si de faptul ca in mai multe randuri s-a pomenit cuvantul faliment.
Prin urmare, e explicabila impotrivirea gardienilor, mai ales a conducatorilor acestora care nu trebuie sa isi bata capul cum sa faca profit din moment ce banii vin oricum, iar contractele de paza sunt asigurate de la sine prin legatura ombilicala care exista intre CJ, Serviciul de Paza si celelalte institutii ce au nevoie de asigurarea bunurilor. Gheorghe Perian, liderul de sindicat al gardienilor, a spus ca schimbarea statutului institutiei ar provoca mari probleme sociale, pentru ca 250 de persoane lucreaza ca gardieni. El a cerut o pasuire din partea CJ pana in octombrie – noiembrie, cand a spus el ca urmeaza sa fie infiintata Legea Politiei Locale.
Explicabila este si dorinta CJ Maramures de a scapa de o povara, mai ales ca, din cauza unor incurcaturi legislative, Serviciul de Paza a acumulat o datorie de circa 22 de miliarde de lei vechi, iar pe conturile institutiei s-a pus sechestru de catre Directia Finantelor. Mircea Man a spus ca restanta este obligatoriu de achitat, pentru ca afecteaza intreaga activitate administrativa, dar a spus ca o amanare a privatizarii serviciului iese din calcul, mai ales ca gardienii fac o gaura mare la buget.
”Consiliul Judetean nu isi mai permite sa aiba propriul serviciu de paza. Prin urmare, am propus sa achitam datoriile, adica sa facem un sacrificiu, iar apoi sa trecem la transformarea in societate pe actiuni, unde va putea subscrie oricare dintre angajati, CJ sau oricine altcineva. Oricum, Consiliul Judetean nu si-a propus sa faca o afacere din Serviciul Public de Paza. Ce pot sa va spun e ca va las la ”zero” cu datoriile, va las pe piata, iar din acel moment va descurcati in functie de cum va manageriati activitatea, adica sunteti direct raspunzatori”, a spus Mircea Man.
Nici vicepresedintele Calin Matei nu a fost de partea gardienilor, care a spus chiar ca regreta momentul in care, pe vremea cat a fost seful CJ, a semnat ordinul de infiintare al Corpului Gardienilor Publici. ”Cand am infiintat institutia, aceasta avea 1.000 de oameni. Acum sunt 250, iar soarta lor ma intereseaza, mai ales ca sunt dintr-un partid social-democrat, dar prea multe solutii nu sunt. O varianta ar fi desfiintarea serviciului si concedierea angajatilor, care legal se poate face, iar o alta, pe care o si sustin, este infiintarea unui SA cu capital majoritar privat pe structura Serviciului de Paza”, a spus Calin Matei.
Sefii din CJ Maramures au negat ca ar avea interese personale in ce priveste privatizarea propusa, precizand doar ca intr-o perioada de criza datoria de 22 de miliarde de lei vechi acumulata este apasatoare, iar ca o comparatie au aratat ca suma ar putea fi impartita la 15 comune. Acestia au mentionat ca infiintarea unei societati este o solutie rezonabila, numai ca nu poate fi si pe placul managerilor serviciului, care s-au obisnuit sa nu aiba griji prea mari pentru ziua de maine. Elocventa este mentalitatea reprezentantilor institutiei, care au recunoscut sincer ca i-au cerut sefului CJ sa mareasca bugetul Muzeului de Etnografie din Baia Mare ca acesta sa aiba bani si pentru plata gardienilor.
Serviciul Public de Paza are un buget anual de 40 de miliarde de lei, cheltuielile lunare fiind de peste 3 miliarde. Cei 250 de gardieni publici maramureseni asigura paza intitutiilor publice, managerii lor avand incheiate 14 contracte, dintre care doar doua sunt cu agenti economici privati – firmele Romaltyn si Piata Aliment Baia Mare. Perspective ca situatia economica a serviciului sa se schimbe nu prea sunt, mai ales ca exista o concurenta acerba pe piata, iar marea problema este lipsa personalului specializat.
Sursa: Meda Muntean