Vezi VIDEO
Numarul mic de utilaje si proasta calitate a materialelor antiderapante folosite la lucrarile de deszapezire efectuate in municipiul Baia Mare sunt doar cateva dintre inconvenientele contractului pe care fosta autoritatea locala l-a semnat cu firma Rosal in luna decembrie a anului 2006. La vremea respectiva, primarul municipiului Baia Mare era Cristian Anghel.
Caietul de sarcini pentru acest act a fost insa elaborat in cursul anului 2004, in urma cu 11 ani, la cerintele de la acea vreme. Toate aceste neajunsuri au dus la nemultumiri din partea cetatenilor si a actualei conduceri a Administratiei Publice Locale a municipiului Baia Mare. Acum, cand contractul de deszapezire incheiat cu firma Rosal este la final, autoritatea locala doreste sa elimine aceste neajunsuri prin stipularea unor masuri stricte in noul caiet de sarcini.
Contractul pentru lucrarile de deszapezire cu firma Rosal a fost incheiat in 14 decembrie 2006, acesta intrand in vigoare la 1 ianuarie 2007. Documentatia care a stat la baza acestui act oficial a fost intocmita in anul 2004, la cerintele pe care le avea municipalitatea la acel moment. Practic, in municipiul Baia Mare, din cauza unui contract dezastruos semnat de fosta autoritate locala, se deszapezeste mai mult dupa criterii de acum 11 ani.
“La cerintele de atunci s-a ajuns sa se semneze contractul cu Rosal pe o perioada de opt ani. In acel contract, societatea ne-a pus la dispozitie un numar de 17 utilaje, daca le-as defalca pe tipuri sararite si pluguri, am avut 14 pluguri si sase sararite si o freza. La acel moment, materialul antiderapant care se folosea era format intr-o proportie de 80% din nisip si 20% sare si nu plateam niciun fel de asteptare operatorului in cazul in care nu existau interventii in oras. Am constatat pe parcursul derularii contractului ca el ar trebui imbunatatit astfel incat am suplimentat in fiecare an numarul de utilaje si am mai obtinut un mare plus in sensul ca s-a renuntat complet, in compozitia materialului antiderapant, la nisip, nisip care nu este foarte bun la deszapezire, care nu topeste zapada ci doar creeaza un strat ceva mai aderent”, a declarat Vasile Barbul, directorul Directiei Generale Dezvoltare Publica din cadrul Primariei Baia Mare.
Un alt aspect defectuos al contractului semnat initial cu firma Rosal va urma sa fie remediat prin clauzele noului caiet de sarcini, care va sta la baza licitatiei pe care o pregateste momentan Administratia Publica Locala a Municipiului Baia Mare.
“Mai trebuie sa indreptam o situatie care a fost in 2007, cand am renuntat la activitatea de asteptare. Asteptarea, cu toate ca ea este criticata, are rolul de a pregati operatorul pentru perioada de iarna. Sigur ca nu 58 de utilaje vor fi in asteptare, 12 utilaje am cerut sa fie in asteptare. Adica, din momentul in care operatorul trebuie sa fie pregatit, 15 octombrie a fiecarui an si pana in 31 martie al anului urmator, el trebuie sa aiba aceste utilaje non stop. Nu inseamna ca pe celelalte nu le au. Si celelalte utilaje trebuie sa le aiba, dar prima interventie trebuie sa se faca fara a fi nepregatiti”, a declarat Vasile Barbul, directorul Directiei Generale Dezvoltare Publica din cadrul Primariei Baia Mare.
O alta situatie pe care autoritatea locala doreste sa o remedieze este aceea a numarului scazut al mecanicilor care lucreaza pe utilajele de deszapezire. Astfel, caietul de sarcini pe care il pregateste municipalitatea pentru viitoarea licitatie prevede ca cel putin doi mecanici sa fie disponibili pentru un utilaj de deszapezire.
In iarna acestui an, operatorul care se ocupa de lucrari de deszapezire in municipiul Baia Mare si-a marit numarul de utilaje la insistentele primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. Numarul de utilaje cu care se va actiona pe strazile baimarene in viitoarele sezoane de iarna va fi stabilit in noul caiet de sarcini. Astfel, firmele care vor participa la licitatie trebuie sa dispuna de peste 50 de utilaje.
“Am decis sa suplimentam numarul de utilaje. De altfel, prin studiul de oportunitate care urmeaza sa fie aprobat in Consiliul Local am mentionat un numar de 58 de utilaje. Daca scoatem masinile de verificare si frezele avem 50 de utilaje, absolut toate dotate cu lama si sararita. Daca le “dezbrac” este vorba despre 100 de utilaje, fata de 42 cate avem astazi si fata de 21, cate am avut la semnarea contractului”, a mai adaugat Vasile Barbul, directorul Directiei Generale Dezvoltare Publica din cadrul Primariei Baia Mare.
Sursa: Simona Vasiac