Vezi VIDEO
Noii sefi ai ITM Maramures au fost instalati azi, 4 iunie, in functii intr-un cadrul oficial, festivitatea cu felicitarile, pupaturile si masa desfasurandu-se la o saptamana de la preluarea noilor atributii. Prefectul Maramuresului, Sandu Pocol, a fost cel care a citit ordinele de numire ale conducatorilor inspectoratului, dar lui i s-au alaturat si lideri politici de la PSD si PDL, care au numit seful, respectiv adjunctii ITM.
Echipa de la sefia institutiei este alcatuita din Maria Bondari, care a demisionat saptamana trecuta din Consiliul Local Baia Mare ca sa isi poate indeplini cum trebuie sarcinile de serciviu, si adjunctii Delia Tarle si Marcel Canta – un fost sef si un fost adjunct in mandatul trecut, tot in cadrul ITM Maramures.
Ziua de azi a fost una cu zambete pe buze din partea tuturor, dar persepectivele nu sunt la fel de bune, pentru ca, in afara controalelor pe linie de protectia muncii, inspectorii institutiei au inceput sa fie solicitati de tot mai multi angajati care se simt nedreptatiti de catre administratorii firmelor la care lucreaza si care fie reclama ca au fost concediati abuziv, ca li s-au incalcat drepturile prevazute in contractul de munca, dar, mai ales pentru ca nu isi primesc salariile la timp.
Mircea Onea, purtator de cuvant al ITM Maramures, a declarat ca in ultima perioada s-a inregistrat o crestere a numarului de sesizari din partea salariatilor, insa nu una insemnata. Potrivit datelor din registrele ITM, de la inceputul anului si pana la jumatatea lunii mai a acestui an s-au depus 89 de reclamatii, iar in aceeasi perioada a anului trecut au fost 78.
Daca cresterea nu este una insemnata, mai ingrijoratoare sunt motivele pentru care angajatii se adreseaza ITM. ”Cele mai multe reclamatii se refera la neacordarea unor drepturi banesti, indeosebi a salariilor, dar si a banilor cuveniti pentru concedii de odihna sau alte drepturi din contracte”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures. Acesta a aratat ca, din pacate, pentru unii dintre salariati inspectorii nu pot face nimic, pentru ca odata ce acestia isi pierd locurile de munca nu mai pot fi aparati de institutie si ca trebuie sa se adreseze instantei ca sa isi regleze conturile cu firma din care au plecat.
”Dupa incetarea contractului de munca, salariatul trebuie sa se adreseze instantei. Este o prevedere prevazuta in Codul Muncii. Atata timp cat au calitatea de salariati pot fi ajutati de inspectorat, dar daca le inceteaza contractul de munca singura solutie este sa se adreseze instantei. Din pacate, noi nu putem sa oferim consiliere juridica, insa trebuie sa stie ca printr-o simpla cerere la judecatorie si fara sa plateasca taxa de timbru isi pot revendica drepturile”, a declarat Mircea Onea.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean