În cursul serii de marţi, 22 ianuarie 2019, aplicaţia whatsapp nu mai merge nici pe telefon şi nici în varianta webwhatsapp. Problemele vin la mai puţin de 48 de ore de la anunţul făcut de compania care deţine aplicaţia prin care utilizatorii erau anunţaţi că urmează modificări. A fost o pană de câteva minute în care aplicaţia nu a funcţionat, deşi o parte dingtre utilizatori nici măcar nu a remarcat sincopa.
Site-ul downdetector.com publică o hartă cu zonele afectate, din care se vede că există dificultăți tehnice pentru utilizatorii din Marea Britanie, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Spania, România, Finlanda, dar și unele zone din Asia sau America au fost afectate.
Utilizatorii nu mai pot trimite mesaje, iar aplicația afișază un mesaj potrivit căruia încearcă să se conecteze, fără succes. Problemele cu Whatsapp au început în jurul orei 8 dimineața, iar până acum aproximativ 60% dintre utilizatori au fost afectați. Deocamdată nu este clar ce anume a cauzat defecțiunea aplicației sau când aceasta va putea fi utilizată în mod normal.
WhatsApp, unul dintre serviciile de mesagerie ale platformei de socializare online Facebook, limitează, începând de luni, transferul unui mesaj la maximum cinci destinatari, pentru a combate „dezinformarea şi zvonurile”. Până la aplicarea noii modificări, un mesaj putea fi transferat unui număr de maximum 20 de destinatari. „Impunem o limită de cinci mesaje, la nivel global, începând de astăzi”, a declarat Victoria Grand, vicepreşedinte pe comunicare al companiei, într-un eveniment organizat la Jakarta, Indonezia. Utilizatorii de telefoane cu sisteme Android vor fi primii notificaţi, fiind urmaţi de cei care deţin dispozitive Apple.
WhatsApp a decis, în august 2018, să impună o limită de 20 de destinatari (persoane şi grupuri) pentru transferul mesajelor. Limita de cinci destinatari se extinde la nivel mondial după ce decizia a fost impusă iniţial doar în India, în iulie 2018, după propagarea unor zvonuri care au avut ca rezultat mai multe crime.
Compania care deţine WhatsApp, ce are aproximativ 1,5 miliarde de utilizatori, încearcă să găsească soluţii pentru a împiedica utilizarea platformei cu scopul de a dezinforma, după ce aceasta a fost folosită pentru a răspândi ştiri fase, fotografii modificate, înregistrări video fără context şi farse audio. Platforma online nu este dotată cu un sistem de monitorizare a acestor incidente.