Vezi VIDEO
Cu probleme de personal se confrunta Biroul Vamal de Interior Baia Mare. Sefii institutiei au reclamat prefectului judetului Maramures, Anton Rohian, ca nici macar personal pentru paza bunurilor confiscate nu exista. Acestia au cerut sprijinul conducerii judetului, aratand ca doar in noptile din weekenduri sunt numiti angajati care trebuie sa asigure paza, fara a fi insa calificati pentru o astfel de activitate.
In urma reorganizarii institutiilor financiare si de control, Biroul Vamal de Interior Baia Mare s-a ales cu personalul diminuat. De la 27 de angajati s-a ajuns la 15 salariati. In acest moment, oficialii institutiei au aratat ca incearca sa se descurce cum pot, insa activitatea de control e greu de realizat in asemenea conditii.
“Suntem acum in structura 15 persoane. Dintre acestea, patru colege sunt pe concediu de ingrijire crestere copil pana la doi ani. Practic discutam de 11 persoane. Aceasta e structura. Sunt probleme atunci cand e omul si postul, fiindca daca sunt doi se pot inlocui, dar daca e omul si postul, este problematic. In ce priveste a merge sa verifici conditiile de autorizare sau mai mult, a merge la sigilat, desigilat, daca ti se transmite aceasta sarcina prin derogare, competenta, atunci e obligatoriu sa mearga doua persoane fiindca altfel sunt suspiciuni si nu avem nevoie de aceasta”, a declarat seful Biroului Vamal de Interior Baia Mare, Teodor Luputi.
Cea mai dificila problema ramane asigurarea pazei. Pentru ca nu este un numar suficient de angajati, dar nici personal calificat, reprezentantii Biroului au semnalat prefectului judetului Maramures ca exista in orice moment anumite riscuri, pentru ca obiectivul e prevazut doar cu sistem de alarma.
“Nu avem paza si nu pot sa-mi permit sa organizez paza asa, cum am facut cand eram 23 de persoane, deoarece daca am face paza n-ar mai fi cine sa lucreze. Si atunci exista acest risc, si eu sper sa se ia masura sa se reintroduca paza in aceste obiective din mai multe puncte de vedere. Riscul cel mai mare pentru mine e sa dispun ca un coleg sa faca paza intr-o noapte si sa fie atacat. Pentru ca atunci eu sunt cel vinovat. Daca se intampla ceva, tot eu am sa fiu vinovat”, a adaugat Teodor Luputi.
Ca solutie de criza, cei de la Biroul Vamal au mai precizat ca au decis ca in weekenduri, pe timpul noptii, sa numeasca totusi persoane care sa stea de paza. Totusi, conducerea institutiei a solicitat reprezentantului Guvernului in teritoriu sprijin pentru ca obiectivul sa fie luat in atentie de jandarmi sau de politistii locali.
Sursa: Camelia Tocaci