Vezi VIDEO
Problemele financiare ii imping pe tot mai multi administratori de societati comerciale din Maramures sa isi inchida afacerile. Numai intr-o singura luna, in cazul a peste 30 de agenti economici a fost deschisa procedura de insolventa, dupa cum arata datele Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures. Pentru a-si recupera datoriile, atat in cazul persoanelor juridice, cat si in cazul persoanelor fizice, finantistii maramureseni sunt nevoiti sa ii execute silit pe datornici si, in unele cazuri, sa puna sechestru pe bunurile contribuabililor cu datorii la bugetul de stat.
Insolventa ramane ultima solutie in cazul a tot mai multe firme maramuresene. Incasarile tot mai dificile si datoriile acumulate ii imping pe numerosi administratori de societati comerciale sa renunte la activitatea economica. Doar in luna februarie, in cazul a peste 30 de firme a fost deschisa procedura de insolventa.
„In luna februarie 2014, pentru un numar de 34 de agenti economici a fost deschisa procedura insolventei in baza Legii 85/2006, acestia inregistrand creante totale in suma de 7,7 milioane de lei. Dintre acestea, 17 societati au intrat in procedura generala de insolventa, cu suma de 4,6 milioane de lei, iar 17 in procedura simplificata de faliment cu 3,05 milioane de lei”, a aratat seful Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures, Ioan Popa.
Nu doar persoanele juridice, ci si contribuabilii persoane fizice inregistreaza datorii la bugetul de stat, astfel ca Administratia Judeteana a Finantelor Publice Maramures a inceput procedurile de executare silita in cazul datornicilor. Aproape 9.000 de somatii au fost trimise in teritoriu, incasandu-se in urma acestora peste 9 milioane de lei la bugetul de stat. In ciuda masurilor luate pentru recuperarea datoriilor, nu toti restantierii si-au achitat datoriile, astfel ca, in cazul acestora, s-a decis punerea de sechestru pe bunurile mobile si imobile.
„Au fost inregistrate si aplicate in luna februarie sechestre asupra bunurilor mobile si imobile ale acestor debitori, au fost instituite patru sechestre pe bunuri mobile in valoare totala de 274.200, s-au aplicat 14 sechestre pe bunuri imobile in valoare de 3.151.000 lei, au fost organizate doua licitatii si s-a reusit valorificarea unui sechestru pentru un bun mobil, stingandu-se creante in suma de 18.700 de lei, respectiv a unui bun imobil, prin care s-au stins creante in sume de 50.000 lei”, a mai aratat Ioan Popa.
Conform datelor Administratiei Judetene a Finantelor Publice Maramures, doar in luna februarie au fost puse 143 de popriri in suma totala de 3,4 milioane de lei si 994 de popriri asupra disponibilitatilor din fonduri bancare, in suma totala de 11,9 milioane de lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda