Rusia a cerut guvernelor SUA si Romaniei sa renunte la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 in dispozitivul de aparare antiracheta din Romania, dupa cum a relatat luni seara agentia de presa Interfax. Sistemul Mark 41 Vertical Launching sau Mk-41 – sistem cu lansare verticala – este un sistem de lansatoare verticale ambarcat, care dispune de o capacitate de angajare rapida impotriva amenintarilor inamice de orice tip. Conceptia acestui sistem deriva din lucrarile efectuate pe sistemul de lupta Aegis 2.
O declaratie in acest sens a fost facuta luni de Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare si control al armamentului din Ministerul rus de Externe, intr-un discurs tinut in comitetul de profil al Adunarii Generale a ONU, al carui text a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus www.mid.ru.
Ulianov a declarat ca preconizata amplasare a elementelor sistemului de aparare antiracheta in Romania reprezinta ‘o provocare serioasa pentru securitatea internationala’.
Diplomatul rus a mentionat ca instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul roman va fi considerata de Rusia o ‘incalcare serioasa’ a Tratatului Fortelor Nucleare cu Raza Medie de Actiune (INF), incheiat in 1987 intre SUA si fosta Uniune Sovietica.
In acest context, Mihail Ulianov a facut apel la guvernele SUA si Romaniei sa ‘constientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru aceasta dezvoltare a situatiei si sa renunte la aceste planuri pana cand nu este prea tarziu’.
SUA intentioneaza sa amplaseze dispozitive universale de lansare verticala Mk-41 pana la sfarsitul acestui an.
Dupa cum declarase anterior seful Statului Major al armatei ruse, generalul de armata Valeri Gherasimov, realizarea conceptului american Prompt Global Strike (Sistemul de atac global rapid) si implementarea sistemului de aparare antiracheta (in Europa) sunt de natura sa perturbe echilibrul strategic nuclear existent.
Generalul rus a mai spus ca lansatoarele MK-41 in cadrul sistemelor Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore), preconizate sa fie instalate in Romania si Polonia, permit — in plus fata de lansarea de interceptori de rachete Standard-3 — utilizarea de rachete de croaziera Tomahawk, potrivit Interfax.
Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza Medie de Actiune (INF), incheiat in 1987 intre SUA si fosta Uniune Sovietica, interzice desfasurarea rachetelor nucleare si conventionale balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. SUA au acuzat de mai multe ori Moscova de incalcarea acestui tratat in ultimul timp.
Sursa: Agerpres