Patriarhia Romana si-a exprimat ingrijorarea fata de intentia de excludere a religiei din planurile-cadru ale invatamantului liceal, considerand ca disciplinei i se ofera un statut „incert” in invatamantul primar si gimnazial. Patriarhia a precizat ca, potrivit Constitutiei Romaniei, „in scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege”.
„Acest drept constitutional redobandit dupa 1990 reprezinta un act de dreptate si o reparatie morala fata de abuzurile comise in aceasta privinta de regimul comunist ateu in anul 1948, cand disciplina religie a fost indepartata din invatamantul primar, gimnazial si liceal. Astfel, potrivit Legii Invatamantului numarul 84/1995, republicata, prezenta disciplinei religie in schema orara este obligatorie la toate nivelurile de invatamant, cu posibilitatea pentru elevi de a nu frecventa orele de religie, la solicitarea scrisa a parintelui sau a tutorelui legal constituit”, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.
Capii BOR au aratat ca „orice schimbare a prevederii cu privire la statutul disciplinei religiei in sistemul de invatamant public trebuie sa tina cont de parerea unui popor eminamente religios, cum este poporul roman”.
Confruntandu-se anul trecut cu incercarea de a exclude religia din planurile-cadru ale invatamantului liceal, ca parte a trunchiului comun, Patriarhia Romana a demarat campania „Nu vrem liceu fara Dumnezeu!”, in urma careia s-au primit peste 140.000 de mesaje de sustinere.
Un motiv in plus pentru mentinerea religiei in invatamantul preuniversitar, considera Patriarhia, il reprezinta tocmai integrarea tarii noastre in structurile europene, in majoritatea statelor Uniunii Europene religia fiind disciplina scolara, sub diferite denumiri: Educatie religioasa (Austria, Danemarca, Germania, Grecia si Irlanda), Educatie moral-religioasa (Anglia), Morala si educatie religioasa (Portugalia), Educatie religioasa si morala (Luxemburg), Crestinism, Religie si Etica (Norvegia), Religie sau etica (Belgia), Miscari ideologice religioase (Olanda), Religie (Finlanda, Italia si Spania).
Sursa: Agerpres