Cresterile generale de temperatura, topirea rapida a ghetarilor si alte efecte ale schimbarii climatice prezinta „riscuri imediate” pentru securitatea nationala a Statelor Unite si operatiunile lor militare si umanitare in lume, a avertizat luni Pentagonul.
Intr-un raport prezentat ca o foaie de parcurs pentru adaptarea la schimbarea climatica, Departamentul american al Apararii a explicat ca a inceput sa se organizeze pentru ca misiunile sale sa nu fie compromise de cresterea nivelului apelor, catastrofele naturale tot mai frecvente sau penuria de apa si hrana in tarile in curs de dezvoltare.
„Schimbarile climatice vor dauna capacitatii departamentului de a apara natiunea si prezinta riscuri imediate pentru securitatea nationala a Statelor Unite”, apreciaza Pentagonul.
„Un climat care se schimba va avea repercusiuni reale asupra armatei noastre si a modului in care ea isi executa misiunile”, continua el.
Aceasta foaie de parcurs urmareste adaptarea la schimbarile climatice luand in considerare aceste riscuri in eforturile de razboi, planurile strategice de aparare si modul in care armata depoziteaza sau transporta provizii.
Exprimandu-se in cadrul unei conferinte organizate luni in Peru, secretarul american al Apararii Chuck Hagel a intocmit un tablou sumbru al topirii ghetarilor, furtunilor din ce in ce mai violente si a recoltelor precare generate de seceta care afecteaza deja milioane de persoane si care ar putea „antrena valuri de migratie masive”.
„Am vazut deja aceste evenimente producandu-se in alte regiuni din lume si exista semne ingrijoratoare care sugereaza ca schimbarile climatice pot pune grav in pericol stabilitatea propriei noastre emisfere”, a avertizat el in cadrul acestei conferinte care a reunit ministrii Apararii de pe continentul american.
„Pregatirea armatelor noastre va putea fi testata, iar capacitatile noastre vor putea fi consolidate”, a sugerat Hagel.
„Catastrofele naturale, care sunt din ce in ce mai frecvente si mai intense, ar putea necesita mai multa sustinere din partea autoritatilor noastre civile si mai mult ajutor umanitar”, a adaugat el.
Aceste provocari ar putea, in plus, sa submineze guvernele deja fragile, sa „deschida calea unor ideologii extremiste si sa creeze conditiile pentru incurajarea terorismului”.
Vorbind despre conferinta ONU privind climatul din decembrie de la Lima, Chuck Hagel a apreciat ca „sefii de la Aparare ar trebui sa participe la aceasta discutie generala”.
Sursa: Mediafax