Vezi VIDEO
Sute de tone de produse lactate stau pe stocuri fara a avea cumparatori. De vina este supraproductia de lapte din acest an, dar si embargo-ul impus de Rusia, care a umplut piata romaneasca de lapte si produse din lapte din alte tari europene. Crescatorii de bovine sunt cei mai afectati, deoarece pretul, atat pe piata libera cat si pe cea contractata, a scazut cu mai bine de 30% fata de anul trecut. Mai mult decat atat, firmele procesatoare de lapte nu mai incheie contracte, fiind mai avantajos sa cumpere laptele la liber. Crescatorii de bovine maramureseni, alaturi de cei din intreaga tara, de altfel, sunt in impas. Afacerile lor sunt in pericol datorita scaderii foarte tare a pretului laptelui. Doua cauze majore au dus piata in aceasta situatie. Primavara timpurie a facut ca varful productiei de lapte sa apara din luna aprilie si nu doar in iunie cum se intampla in mod normal si astfel procesatorii au fost fortati sa lucreze pe stocuri. In al doilea rand, embargo-ul impus de Rusia a facut ca piata romaneasca sa fie inundata de produse din tarile cu traditie in domeniu si care inainte aveau piata de desfacere in Rusia. Inevitabil, preturile au mers in jos.
”Laptele are doua piete: o piata contractata, cu un pret relativ constant pe parcursul intregului an si o piata libera, piata Spot. Este pentru prima data in istoria acestei piete (Spot) cand pretul s-a mentinut tot anul sub pretul pietei contractate. Ceea ce a permis procesatorilor care cumpara cantitati importante de lapte, sa cumpere lapte de pe piata Spot, la preturi mult mai mici decat pe piata contractanta, determinandu-i sa renunte la orice furnizor de lapte unde materia prima crea costuri suplimentare si il ducea peste acest pret” ne explica Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de bovine din Romania.
In acest moment, sectorul laptelui lucreaza pe minus. Fermierii incearca sa gaseasca solutii si cer acordarea de subventii, dar pana la acordarea acestora trebuie luate si alte masuri. Se impun gasirea de noi piete si investitii in acest sector.
”Incercam sa gasim anumite solutii, sa incurajam piata sa consume laptele romanesc. Daca consumatorul nu va solicita laptele romanesc in piata, va cumpara fara sa se uite pe eticheta, vom avea o mare problema in continuare in tot ceea ce inseamna producator roman de lapte”, adauga Claudiu Franc.
Anul acesta, laptele se vinde cu 0,8 lei pana la 1,4 lei/litru pe piata contractata si cu 1,1 lei/litru pe piata libera. Anul trecut, pe piata libera pretul laptelui nu a scazut sub 2 lei, iar pe cea contractata a ajuns la 1,2 lei/litru.
Sursa: Sonia Rajnita