Vezi VIDEO
Cateva minute pot fi decisive pentru salvarea vietii unei persoane, iar cei care lucreaza in Servicul Judetean de Ambulanta stiu cel mai bine cat conteaza asta si fac tot posibilul sa ajunga rapid la urgente. Pentru soferii care se nimeresc pe ambulantele vechi ale institutiei, cursa contracronometru nu este insa deloc simpla. Trei dintre autospeciale sunt in stare avansata de uzura, iar in aceste conditii si interventiile presupun un risc.
Cele trei ambulante care ar trebui casate sunt fabricate in 2001. Pana acum, nu au creat mari probleme, insa, tinand cont ca intr-o luna se fac peste 6.000 – 7.000 de kilometri, chiar 10.000 daca sunt cazuri speciale, ar fi nevoie de inlocuirea lor cu altele mai performante. O cerere in acest sens a fost inaintata Ministerului Sanatatii, dar totul depinde de bani.
Reprezentantii Servicului de Ambulanta Maramures spera ca pana la sfarsitul anului sa primeasca masini noi, mai ales ca exista un acord cadru pentru aceasta achizitie. Eugenia Tivadar, director Serviciul de Ambulanta Maramures, a declarat ca la momentul actual, institutia detine un numar de 18 ambulante de urgenta tip B si 2 ambulante tip C. “Dintre ambulantele de tip B, trei sunt in stare avansata de uzura. Sunt fabricate in 2001 si ar necesita inlocuire, mai ales ca ele sunt necorespunzatoare si din punct de vedere al aparaturii medicale existente pe ele”, a spus Eugenia Tivadar.
Gradul de uzura al autospecialelor sanitare este accentuat si de starea drumurilor. In numeroase situatii, echipajele de urgenta trebuie sa intervina in locuri greu accesibile. Soferii de pe ambulante au recunoscut ca pe multe drumuri, in special din mediul rural, le este greu sa inainteze din cauza gropilor si a lipsei asfaltului nu doar cu masinile vechi, ci si cu cele noi.
Unul dintre conducatorii auto, care a lucrat pe ambele tipuri de autospeciale, a spus ca ambulantele propuse spre casare au fost fiabile si tocmai de aceea au rezistat atat de mult. ”La vremea respectiva erau cu dotari bune, putem spunem, pentru ca sunt aproape aceleasi de la ora actuala, doar ca nu sunt atat de performante ca si a celor de acum. Ulterior, s-au facut pe parcurs unele dotari suplimentare”, a declarat Romica Crisan, unul dintre soferii Ambulantei.
Reprezentantii Serviciului Judetean de Ambulanta au aratat ca este foarte important ca masinile de interventie sa fie rezistente, mai ales ca in Maramures sunt de parcurs distante mari, iar in numeroase cazuri terenul este accidentat.
Sursa: Andrei Trif