Românii cu venituri mici sunt bulversaţi de procedurile pentru accesarea banilor pentru lemne de foc. Oamenii vor putea încasa banii în numerar de la poştă, dar trebuie să aducă documente justificative pentru lemnele cumpărate. Lucrurile sunt ceva mai complicate pentru cei care primesc banii pe card.
Pe masa Guvernului a ajuns, astăzi, o ordonanţă de urgenţă care spune că românii care se încălzesc cu lemne de foc şi beneficiază de acel card pentru energie, vor putea să încaseze banii în mână.
Acest lucru înseamnă că vor putea să primească, începând cu luna februarie, 700 de lei pentru a-şi cumpăra lemne de foc.
Pentru a primi aceşti bani trebuie să meargă la oficiul poştal şi să aibă o serie de documente.
Românii trebuie să aibă la îndemână cardul de energie, un act de identitate şi o dovadă a faptului că au cumpărat lemnele de care au dreptul să benificieze (factură sau aviz), susţinuţi de stat.
De asemenea, românii trebuie să deţină o declaraţie pe proprie răspundere în care să se stipuleze dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel din cardul de energie.
După ce aceste documente sunt depuse, beneficiarii pot încasa 700 de lei în luna februarie şi alţi 700 de lei în luna septembrie.
Preţul lemnului de foc este plafonat, în continuare, la 400 de lei/metru cub, însă acest lucru a adus un blocaj în sectorul de piaţă.
Cei care mai găsesc să cumpere lemne de foc, o fac la un preţ dublu faţă de cel normal, din cauza Ordonanţei inţiale care a plafonat preţul lemnelor, însă nu a inclus preţurile de transport sau procesare.
Parlamentul s-a angajat să modifice această Ordonanţă iniţială, însă nu a făcut acest lucru până în prezent.
În România sunt aproximativ 3,5 milioane de persoane care se încălzesc cu lemne de foc.