Operatiunile de montare a aparatelor de reazem antiseismic la noul pod rutier construit peste Canalul Dunare – Marea Neagra, in aval de ecluza Agigea, vor incepe luni dimineata. Directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta (CNAPM), Valeriu Ionescu, a declarat, ca atat antreprenorul general al podului — Apolodor Comimpex SRL, cat si reprezentantii firmei subcontractoare — TIGITRANS SA au dat asigurari ca in maximum trei saptamani lucrarile de montaj vor fi finalizate, iar podul va fi deschis circulatiei rutiere.
„Practic, constructorul a anuntat ca, in functie de conditiile meteo, lucrarea poate sa dureze si doar doua saptamani, dar un grafic de executie va fi intocmit abia dupa montarea primelor doua aparate la un capat de tablier. Operatiunea in sine, ca si echipamentele de fabricatie germana marcheaza o premiera mondiala. Aceste echipamente de generatie noua si cu o noua solutie constructiva sunt proiectate sa preia oscilatiile din constructie in cazul unui cutremur de 9 grade pe Richter si sunt instalate pentru prima data in lume la podul nostru”, a afirmat Valeriu Ionescu, beneficiarul lucrarii.
Calin Marinescu, reprezentantul TIGITRANS SA, a precizat ca in total vor fi montate 16 aparate de reazem antiseismic, cate patru pe fiecare punct de sprijin de pe cei doi piloni principali si alte doua pile culee.
„Tehnologia de montaj impune ridicarea tablierelor cu ajutorul unor prese speciale de 2.000 de tone forta, scoaterea aparatelor provizorii de rezonanta realizate din neopren, care au fost amplasate initial, la construirea podului, introducerea aparte de reazem antiseismic si fixarea lor definitiv pe intradosul podului, cu sudura”, a explicat Calin Marinescu.
Dupa finalizarea montajului, noul pod va fi deschis circulatiei rutiere pe toate cele patru benzi, interconectand deocamdata doar sectoarele de nord si sud ale Portului Constanta prin portile 7 si 10 B cu A2. De asemenea, se estimeaza ca in urmatoarele doua luni va fi finalizat si segmentul de drum care va conecta capatul de sud al noului pod cu DN 39 (Constanta — Vama Veche), la intrarea in Eforie Nord.
Podul rutier de la km 0+540 al Canalului Dunare — Marea Neagra este o investitie de aproximativ 28 de milioane de euro, realizata de antreprenorul general Apolodor Comimpex SRL pentru CNAPM Constanta, 70% din investitie fiind asigurata din fonduri structurale europene. Noul pod este amplasat in aval de ecluza Agigea si elimina tranzitul rutier greu de la portile 7 si 10B ale portului, prin municipiul Constanta.
Intreaga constructie este proiectata precum cel mai mare pod sustinut de cabluri din otel (hobane) din Romania, cu inaltimea maxima de 65 de metri si deschiderea maxima de 200 de metri intre piloni. Lungimea totala a podului, incluzand bretelele de acces, este de 2,5 kilometri. Podul este sustinut de 16 piloni, pilonul principal de sustinere a caii de rulare avand 116 metri inaltime. Toate componentele metalice, 18 tronsoane si patru stalpi de sustinere au insumat peste 3.200 de tone de tabla speciala, debitata si sudata intr-o cale rutiera cu lungimea de 280 de metri si latimea de aproape 17,5 metri, construita in totalitate in Portul Agigea, pe santierul Companiei TIGITRANS.
Constructia, adjudecata prin licitatie la valoarea de 23 de milioane de euro, a ajuns sa coste in final peste 28 de milioane de euro, fiind necesara si modificarea proiectului initial, intocmit in anul 2005. Investitia este realizata din fonduri structurale prin Programul Operational Sectorial (POS) — Transporturi fiind inclusa in cadrul proiectului „Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara Axelor Prioritare TEN-T in scopul dezvoltarii unui sistem national durabil de transport”.
Sursa: Agerpres