Procesul expunerii la azbest a personalului Parlamentului European, care ar putea viza pana la 1.300 de angajati, s-a deschis joi la tribunalul corectional din Strasbourg (in estul Frantei), dar audierea a fost amanata rapid pentru luna ianuarie, relateaza AFP.
Luand act de prezenta in sala a circa o suta de reclamanti care lucreaza in Parlamentul European si de imposibilitatea de a-i audia pe toti, tribunalul a extins procedura pentru doua zile, in 7 si 8 ianuarie 2016.
Pe banca acuzatilor se afla o arhitecta, sefa a lucrarilor, o companie de tencuieli si un birou specializat in coordonarea securitatii.
La originea acestui proces se afla un santier inceput in 2012 in cladirea Winston Churchill, cea mai veche a Parlamentului European de la Strasbourg, a carei constructie dateaza din anii 1960-1970, epoca in care se utiliza masiv azbestul ca material ignifug si izolant.
In februarie 2013, lucratori ai unei companii de tencuieli au demontat cofrajul coloanelor structurale si au depus materialele fara sa ia masuri speciale de precautie si fara a se gandi ca aceste placi ar putea sa contina azbest, ipoteza confirmata dupa vreo 15 zile de analize.
Parlamentul European ‘lipseste de pe banca acuzatilor’, a subliniat in cursul audierii avocatul arhitectei, exprimandu-si regretul ca ‘nu sunt urmariti decat subalternii’ in acest dosar.
In timp ce in proiectul initial nu era prevazut sa se atinga cineva de coloane, ‘arhitecta a luat aceasta decizie de a modifica lucrarile, fara sa verifice daca aceste coloane sunt atinse de azbest’, a indicat la randul sau una din avocatele victimelor, care reprezinta un grup de 60 de agenti si functionari.
Potrivit ei, un document de diagnostic realizat in 2010 indica un risc de prezenta a azbestului la acest nivel si intreprinderea ar fi trebuit ea insasi sa recurga la o verificare inainte de a deschide coloanele.
Santierul a ramas deschis doua saptamani, a precizat ea, ‘la o distanta de 5 m de zona rosie, unde exista birouri ale agentilor care s-au plans ca lucrarile genereaza mult praf’.
Azbestul este toxic. Inhalarea de fibre de azbest este la originea azbestozei (fibroza pulmonara), a cancerelor bronho-pulmonare, precum si a cancerelor pleurei si ale cailor digestive. Desi riscurile utilizarii azbestului au fost identificate clar inca din 1890, utilizarea sa a fost interzisa in numeroase tari abia in anii 1980-1990, intarziere care a provocat moartea a zeci de mii de persoane.
Sursa: Agerpres