Vezi VIDEO
Incepe toamna… proceselor. Sindicalistii de la Cartel Alfa Maramures au pregatit documentatia pentru actiunile in instanta pe care le vor face in luna septembrie. Pe langa asistentii persoanelor cu handicap pe care ii vor reprezenta la tribunal, sindicalistii sunt decisi sa sustina si drepturile angajatilor din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures care au fost discriminati salarial.
Dupa ce au reusit sa creeze reprezentativitate sindicala in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC), liderii Cartel Alfa au trecut la inventarierea problemelor angajatilor din sistem. Ofurile sindicalistilor nu sunt deloc de neglijat. Printre altele s-a constatat ca angajatii din DGASPC nu au mai beneficiat de intregirea salariilor, ca urmare a masurilor de austeritate adoptate in 2010 de guvernul de la acea vreme.
„Am identificat o serie de probleme de neacordare a drepturilor salariale nu numai asistentilor maternali, ci si celorlalte categorii de salariati din cadrul DGASPC. Am contactat o casa de avocatura, iar in acest moment se afla in derulare deschiderea unor procese pe drepturi salariale neacordate si aici fac referire la acea intregire de 25% care n-a mai ajuns sa fie 25%”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
In plus, sindicalistii vor cere in instanta plata pentru orele suplimentare, dar si achitarea celui de-al 13-lea salariu. „Bineinteles pregatim un alt proces pentru drepturi salariale neacordate si aici fac referire la orele suplimentare efectuate de catre cei care lucreaza in centre si in case si aceste ore multe nu au fost platite. Este vorba si despre al 13-lea salariu care era trecut in contractul colectiv de munca, dar nu s-a mai acordat. Sunt o serie de drepturi care pana acum n-au fost solicitate, noi le vom solicita si sa speram ca se va face o reparatie nu numai morala fata de angajatii din aceasta institutie, ci se va intra si in normalitate. Muncesti, dar trebuie sa fii platit”, a adaugat Florin Hossu.
Procesele vor fi deschise pentru circa 650 de angajati. Cei care vor fi prinsi in aceste actiuni trebuie sa fie obligatoriu membri de sindicat, dar si sa plateasca in contul casei de avocatura o suma de 124 de lei. Banii platiti pentru deschiderea actiunilor in instanta ar urma sa fie recuperati in urma castigarii acestor demersuri.
Sursa: Camelia Tocaci