Conflictul a crescut în intensitate odată cu intrarea în grevă a tuturor avocaţilor din Maramureş după ce un complet al tribunalului i-a permis lui Robert Orzan să pledeze în instanţă, în baza delegaţiei prezentate din partea Baroului Constituţional Român – organism a cărei legalitate este contestată. Acţiunea a avut loc cu două săptămâni înainte de începerea vacanţei judecătoreşti şi a blocat întreaga activitate în justiţia locală.
Greva avocaţilor, prima din Maramureş, a creat vâlvă, dar nu şi măsuri. Abia după ce membrii Baroului au anunţat că îşi vor relua protestele din septembrie au apărut reacţii. Punctul de plecare l-a constituit memoriul înaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) chiar de Robert Orzan, în numele Colegiului Consilierilor Juridici ”Lex 2004”.
În scrisoarea trimisă CSM, sigheteanul a cerut Consiliului să îşi precizeze punctul de vedere referitor la greva avocaţilor Baroului Maramureş. În ultima şedinţă, cererea a fost pusă în discuţie, însă CSM şi-a declinat competenţa în ce priveşte legalitatea ”suspendării activităţii de asistenţă juridică a avocaţilor din cadrul Baroului Maramureş” şi ”nici la legalitatea înfiinţării unui barou”.
Totuşi, la insistenţele magistratului Mihai Pop Cerneanu, precum şi la anunţul privitor la posibilitatea reluării grevei avocaţilor, CSM a admis să studieze cu mai multă atenţie conflictul.
Preşedintele Tribunalului Maramureş, Mihai Pop Cerneanu, le-a cerut colegilor din CSM să adopte o atitudine tranşantă în legătură cu membrii baroului înfiinţat de Pompiliu Bota şi care nu sunt recunoscuţi de Uniunea Naţională a Barourilor din România.
”Este o problemă deosebită cu care se confruntă toate instanţele, nu doar cele din Maramureş. Am apreciat că CSM poate să prezinte un punct de vedere”, a declarat Cerneanu.
Magistratul maramureşean, care este membru al CSM, a fost suficient de convingător, astfel încât plenul Consiliului a decis să solicite procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizarea situaţiei în vederea iniţierii unui eventual recurs în interesul legii.
Mihai Pop Cerneanu a declarat că în acest fel se va stabili dacă avocaţii care sunt membri în Baroul Constituţional Român – creat de Pompiliu Bota – au sau nu dreptul să pledeze în instanţă. Procedura este necesară, potrivit membrului CSM, pentru unificarea practicii judiciare.
O altă decizie a CSM priveşte organizarea unei întâlniri în luna septembrie, între reprezentanţi ai judecătorilor şi avocaţilor, în vederea discutării problemelor privind asigurarea legală a asistenţei judiciare în perioada următoare.
Sursa: Meda Muntean