Specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA) au lansat astazi, 28 februarie, un produs granular biocompatibil menit sa refaca osul uman, care ar putea fi vandut pe piata din Romania la un pret de 40 euro pe gram, fata de circa 200 euro pe gram cat costa in prezent produse similare. Potrivit acestora, produsul medical va putea fi folosit cu succes in chirurgia dentara, avand rol osteoconductiv, bioresorbabil si destinat in special operatiilor maxilofaciale si implantologiei.
Prezentat sub forme de granule, acest produs permite dezvoltarea de os biologic in conditii favorabile vindecarii si nu necesita o alta interventie chirurgicala pentru indepartare, fiind inlocuit treptat de osul nou format.
Directorul tehnic al Institutului, Elena Enescu, a spus, la conferinta prilejuita de lansarea pe piata a produsului, ca el se va comercializa sub denumirea de ”produs granular beta TCP” si se poate folosi la umplerea defectelor tip chist, inaltarea crestei alveolare, refacerea crestei alveolare postextractiune.
”Produsul este contraindicat numai in cazul infectiei zonei chirurgicale acute sau cronice sau in boli metabolice-hipercalcemia sau hiperfosfatemia. Regenerarea osului are loc cel mai bine cand sangele se infiltreaza in materialul de substitutie”, a precizat pentru Agerpres Elena Enescu, care a adaugat ca la proiect a lucrat o echipa compusa din cercetatori ai colectivului de Ceramica din cadrul Departamentului Materiale Avansate din Institut.
Directorul general al ICPE-CA, prof.dr. Wilhelm Kappel, a afirmat ca produsul nu necesita conditii speciale de depozitare si poate fi pastrat fara probleme la temperatura camerei.
”Produsul este in cercetare din 2009 si a fost utilizat in doua cabinete medicale. La nivel mondial mai exista produse similare, dar sunt mult mai scumpe. Dorinta noastra a fost sa realizam un produs romanesc la fel de bun, dar mai ieftin. Produsul se poate vinde din acest moment cabinetelor medicale interesate si se va livra in sticle de 0,5 grame sau un gram, pretul urmand sa fie negociat si in functie de cantitatea dorita. Brevetul de inventie pentru acest medicament urmeaza sa fie obtinut in urmatoarele luni, dar exista certificarea pentru utilizarea in chirurgia dentara si maxilofaciala. ICPE-CA urmareste obtinerea de brevet si pentru alte utilizari ale produsului, in special pentru chirurgia ortopedica”, a completat Kappel.
Un alt proiect la care lucreaza specialistii de la ICPE-CA este producerea unui cablu electric inteligent care va putea topi gheata de pe cablurile electrice.
Sursa: Agerpres