Vezi VIDEO
Agricultura ecologica incepe sa-i preocupe tot mai mult pe fermierii romani. Agricultorii recunosc insa ca nu e deloc usor sa ai o astfel de activitate, pentru ca ajutorul primit din partea statului e mic si nu acopera cheltuielile pe care le presupune acest tip de agricultura. Acest lucru a fost experimentat si de familia Velican din Brasov, care si-a prezentat recent produsele la un targ traditional din Baia Mare.
In urma cu doi ani, familia Velican din Brasov a decis sa se reintoarca la viata autentica de la tara. Cei doi soti aveau doua optiuni pentru a se apuca de agricultura ecologica. Capul familiei ar fi dorit sa se ocupe de apicultura, iar sotia sa vroia cu orice pret sa-si puna in aplicare cunostintele acumulate despre flori. In cele din urma, familia Velican a ajuns la un oarecare compromis pentru ca a ajuns sa imbine cele doua idei. Sotul si-a pastrat cativa stupi de albine, iar Carmen Velican a ales sa cultive trandafiri de Damasc.
„Am vrut ceva total diferit de ceea ce am facut inainte si atat ne-am gandit si am avut de ales. Am avut doua optiuni: sotul meu se pricepea la albine, eu am studiat foarte mult florile. Mi-au placut intotdeauna florile, in principal trandafirul, si atunci studiind am zis, mai, ma regasesc in ceva. Trebuie sa vedem fiecare in ce ne regasim, se pare ca m-am regasit mai mult in flori. Avem si albine, avem 25 de stupi, dar e foarte greu si cu stupi. Stupii trebuie sa-i avem la flori, sa polenizam florile si atunci s-au imbinat”, a marturisit producatorul Carmen Velican.
Familia Velican a mai relatat faptul ca nu e deloc floare la ureche sa te ocupi de agricultura ecologica. Specialistii din domeniu nu prea sunt de gasit, iar subventia acordata pentru sprijinul fermierilor acopera o mica parte din cheltuielile pe care le au agricultorii cu acest tip de activitate. Cu toate acestea, cei doi soti impreuna cu fiul lor n-au renuntat la visul de a lucra pamantul si de a se ocupa de o asemenea indeletnicire pe cat de costisitoare, pe atat de frumoasa.
„Avem cultura la Brasov, o suprafata de 25 de ari, facem agricultura ecologica de doi ani, e un lucru foarte greu, dar nu imposibil”, a mai spus Carmen Velican.
Carmen Velican a mai aratat ca si programul lor e unul special. Inca de la ora 4 dimineata, familia se apuca de treaba. Petalele de trandafiri trebuie culese imediat pentru a nu se usca, astfel incat sa poata fi utilizate la prepararea diferitelor delicatese. Desi e o munca dificila, e o adevarata desfatare sa vezi sute de petale de trandafir la un loc si sa stii ca poti prepara produse cu o aroma cu totul si cu totul speciala.
Dulceturi, siropuri sau serbet de trandafiri, dar si otet, tinctura, crema sau uleiuri esentiale de trandafir fac parte din gama de produse pe care familia Velican le ofera clientilor. Pe langa gustul si aroma inegalabile, produsele au si anumite beneficii pentru sanatate.
„De exemplu, dulceata se poate folosi si ca delicatesa, se poate folosi si ca medicament. O jumatate de lingurita luata seara inainte de culcare, somnul e odihnitor, e bun pentru muschiul cardiac, pentru astmul bronsic, pentru plamani si stomac. Siropul de trandafiri consumandu-l ca un racoritor vara este bun in astmul bronsic, in raceli, in viroze pulmonare. Trateaza aftele bucale, efectiv consumandu-l ca un racoritor. Fiecare cu beneficiile lui”, a mai punctat Carmen Velican.
Clientii au primit bine produsele din trandafiri. La inceput impinsi de curiozitate, iar apoi cuceriti de aroma sau mireasma acestor preparate, clientii vin si cumpara produsele de la familia Velican. Cei doi soti au mai aratat ca sunt bucurosi ca au reusit sa puna in aplicare o astfel de afacere de familie, mai ales ca si-au dorit cu orice pret sa reinvie traditiile bunicii si a strabunicii.
Sursa: Camelia Tocaci