Vezi VIDEO
Producatorii de produse traditionale si ecologice din Maramures si Satu Mare s-au intalnit astazi, 3 februarie, in Baita pentru a pune la punct principalele directii din cadrul strategiei de dezvoltare a acestui sector, dar si pentru a vedea care sunt cele mai importante probleme cu care se confrunta. Printre acestea se numara organizarea targurilor de profil, unde ar trebui sa aiba acces doar acei producatori care detin atestate pentru marfa de pe taraba, dar si concurenta neloiala.
Producatorii maramureseni spun ca sunt multi comercianti care vand produse traditionale fara niciun fel de acte si fara TVA, astfel ca preturile lor sunt mult mai mici. De pierdut au, bineinteles, producatorii aflati in legalitate si ale caror produse sunt mai scumpe.
“Dorim sa discutam cu Ministerul Agriculturii in asa fel incat persoanele care se ocupa de organizarea targurilor sa fie licentiate si sa nu se mai permita prezenta in aceste targuri decat a producatorilor autentici, care au atestat pentru produsele lor. O alta problema pe care am discutat-o este cea referitoare la pretul produselor agricole. Noi luptam ca in cel mai scurt toate produsele sa se comercializeze la acelasi pret, mai exact toti producatorii sa vanda cu TVA. In situatia in care unii vand cu toate actele in regula si platesc dari la stat, iar produsele lor sunt mai scumpe, in timp ce altii vand mai ieftin, dar fara niciun fel de act, nu este in regula”, a declarat Ioan Tataran, presedinte onorific al Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice (APPTE) Maramures.
Producatorii au vorbit si despre reducerea accizei la palinca, de cinci ori fata de nivelul actual, si infiintarea centrelor de achizitie, unde producatorii sa vanda palinca, iar ceilalti sa o achizitioneze toti din acelasi loc. Mai mult, la intalnirea de astazi a fost anuntata si infiintarea, in Maramures, a Clubului Producatorilor de Palinca.
“Am hotarat ca pe plan local, in Maramures, sa infiintam Clubul Producatorilor de Palinca si promotorii acestui produs in Europa si in lume. Lucram la acest proiect de mai multa vreme si am intocmit chiar si un proiect de lege pe care cat de curand vrem sa il prezentam si sa il sustinem in Parlamentul Romaniei. Totul porneste de la o simpla analiza a pretului, iar noi suntem de parere ca palinca nu poate fi accizata in acelasi mod ca restul produselor din alcool. Din doar cateva kilograme de porumb se face un litru de alcool, insa pentru un litru de palinca ai nevoie de cel putin 13 kilograme de prune. Costul de productie este mai mare de circa sapte ori”, a explicat Eugen Libotean, presedintele APPTE Maramures.
La sedinta a fost prezent si un producator din judetul Dolj, sosit in nordul tarii pentru a invata de la maramureseni despre cresterea porcului de Mangalita, dar si despre promovarea produselor traditionale si ecologice.
“Sunt tentat de cresterea porcilor Mangalita, dupa ce am vazut din proprie experienta ca sunt extrem de benefici pentru sanatate si au o carne foarte gustoasa. Am inceput ca un hobby si acum vreau sa dezvolt o afacere. Am un numar de 70 de exemplare si acum am venit in Maramures pentru ca de aici a plecat aceasta traditie. Aici au fost primii crescatori, aici au fost primele produse traditionale. Vrem si noi, la Dolj, sa infiintam o asociatie a produselor traditionale si sa colaboram cu cei de aici, sa intram in magazine, sa le dam oamenilor din sud de munca si sa tinem tineretul acasa”, a declarat Dorin Varcan.
La finalul acestei saptamani, producatorii maramureseni vor sa aduca la cunostinta ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, toate doleantele si problemele lor, in cadrul videconferintei programate pentru data de 5 februarie.
foto arhiva
Sursa: Tania Purcaru