Cum sa alegi produsele lactatecare indeplinesc standardele europene: Cauta pe ambalajul produselor lactate stampila ovala care garanteaza respectarea tuturor normelor europene de calitate!
Tnuva detine stampila ovala: L 51
Atentie! Stampila rotunda inseamna ca acele produse nu sunt conforme in totalitate cu standardele europene si in consecinta pot fi comercializate numai pe teritoriul Romaniei.
CE SUNT STANDARDELE EUROPENE DE CALITATE?
Pentru a se alinia la standardele de calitate UE, o companie trebuie sa indeplineasca toate criteriile de calitate UE pentru materia prima – laptele – pe tot parcusul procesului de productie, sa se asigure ca toate materiile prime sunt conforme, sa respecte in totalitate legislatia in vigoare, si sa se asigure ca produsele finite sunt sigure pentru consum uman.
Acest proces incepe de la ferma care ofera laptele, care trebuie si ea sa respecte standarde de calitate stricte, si culmineaza cu produsele finite care ajung la consumatori (lapte si produse lactate).
Piata de lactate din Romania nu este inca aliniata 100% la standardele europene de calitate, deoarece procesul este complex si de lunga durata, solicitand investitii mari din partea fermierilor si a producatorilor de lactate.
Astfel, pentru a atinge standardele europene de calitate, compania trebuie sa indeplineasa anumite conditii stricte:
1. Standarde microbiologice: materie prima de calitate A – lapte de cea mai buna calitate
2. Trasabilitatea laptelui – adica posibilitatea de a reconstitui din ce materii prime (de la ce sursa/furnizor) si ingrediente a fost fabricat si ambalat produsul, pe ce utilaj s-a produs, cand a fost produs, cu ce masina a fost transportat, in ce conditii a fost pastrat
3. Repectarea cerintelor legale in ceea ce priveste normele de igiena, atat la ferma – sursa laptelui, cat si la fabrica de prelucrare.
Laptele folosit in procesul de productie Tnuva este 100% de calitate A.
Pentru respectarea standardelor UE si atingerea parametrilor de calitate A, laptele provine din ferma proprie de la Adunatii Copaceni si de la ferme mari, moderne, care asigura un proces de productie ce respecta conditiile de igiena si trasabilitate a laptelui. Circuitul inchis al laptelui pana la sistemul de stocare si racire asigura reducerea la minim a aparitiei riscului de contaminare.
Deoarece centrele de colectare a laptelui de la micii producatori nu pot asigura un lapte de calitate din punct de vedere microbiologic si al trasabilitatii, ele nu reprezinta o sursa de lapte pentru Tnuva. Astfel, Tnuva Romania a sprijinit dezvoltarea unor ferme pentru certificarea lor la standarde europene, contribuind astfel la sprijinirea sectorului zootehnic si la dezvoltarea comunitatilor locale.
Ce inseamna laptele de calitate UE (calitate A)?
1. Numarul total de germeni ≤ 100 000 /ml
2. Celule somatice ≤ 400 000 /ml
Laptele se testeaza saptamanal la fiecare ferma de la care Tnuva preia lapte cu control interlaboratorial.
Numarul total de germeni indica gradul de igiena in obtinerea laptelui. Numarul ridicat de celule somatice presupune existenta laptelui provenit de la animale bolnave cu afectiuni mamare. Nivelul celor doi indicatori reflecta rezultatul activitatii microbilor.
De aceea, numarul de celule somatice, precum si numarul total de germeni care se regasesc in lapte, califica aceasta materie prima ca fiind conforma sau nu cu normele europene si corespunzatoare sau nu pentru procesul de productie al lactatelor.
In Romania, industria laptelui si a lactatelor nu este conforma in totalitate cu acest standard;
La acest moment este permis un numar total de celule somatice de pana la 1 000 000, spre deosebire de normele europene care accepta un numar total de 400 000!!!
In Romania, nu toti producatorii indeplinesc 100% parametrii UE pentru lapte, acestia beneficiind de o perioada de tranzitie in care trebuie sa ajunga la acesti parametri.
Despre Tnuva Romania
Tnuva, cel mai mare producator de lactate din Israel, aduce pe piata din Romania know-how-ul acumulat in 80 de ani de experienta, aplicat la toate nivelurile, de la materia prima folosita, la productie, distributie, vanzare sau marketing. Ferma de lapte de la Adunatii-Copaceni este un adevarat exemplu in aceasta industrie.
In Romania, Tnuva este o companie locala, pentru ca majoritatea celor peste 550 de angajati este de nationalitate romana, iar materia prima principala este locala. Tnuva Romania a fost fondata in anul 2004. Scopul companiei este sa devina unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata extrem de competitiva a lactatelor din Romania, prin cresterea standardelor de calitate pentru produsele lactate si prin revitalizarea domeniului productiei de lactate din Romania.
Toate produsele Tnuva sunt dezvoltate si fabricate local, pe baza unor retete gandite special pentru gustul si stilul de viata al romanilor, in fabrica Tnuva din Popesti-Leordeni, un proiect greenfield, realizat in conformitate cu cele mai exigente standarde ale Uniunii Europene.
Produsele Tnuva au la baza lapte de cea mai buna calitate, cele mai atent selectionate ingrediente si constituie o importanta sursa de calciu.
Produsele Tnuva sunt prezente in toate orasele din Romania, cu ajutorul retelei de distributie si de vanzari Tnuva. Intreaga gama poate fi gasita atat in marile hipermarketuri cat si in supermarketurile de cartier.
In plus, ca parte din serviciul Tnuva adresat consumatorilor, site-ul companiei www.tnuva.ro, site-ul www.yoplait.ro si Tnuva call center (Alo Tnuva: 0800 80 80 90) sunt la dispozitia consumatorilor care doresc sa puna intrebari sau sa afle mai multe informatii despre beneficiile consumului zilnic de lactate si, in special, de iaurturi.
Tnuva este receptiva la dorintele, nevoile si comentariile consumatorilor exprimate prin intermediul Alo Tnuva sau site-urilor si incearca impreuna cu echipa sa de experti sa gaseasca cele mai potrivite solutii la cererea lor.
Sursa: Tnuva