Este alertă alimentară pe piața din România. Un desert vândut într-o mare rețea comercială și patru sortimente de înghețată sunt retrase de la comercializare. Conțin un ingredient cu oxid de etilenă peste limitele admise, iar cumpărătorii nu trebuie să le consume, anunță Autoritatea Națională Sanitar Veterinară. Clienţii care au cumpărat aceste produse îşi pot recupera banii.
Ultimele produse în care au fost depistaţi conservanţi cu nivel ridicat de oxid de etilenă sunt patru sortimente de îngheţata Milka. Producătorul polonez a anunțat că retrage de pe piață din România câteva loturi. Și a dat termen cumpărătorilor să le returneze până pe 8 august. Aceleași probleme le-a avut și un desert cu bezea marca proprie, comercializat în unele magazine din rețeaua Cora, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Consumatorii nu trebuie să consume produsele și să le returneze.
MIHAI PONEA: A fost depistat în mai multe produse oxidul de etilenă, în ultimele două ore a apărut în îngheţata Milka, în peste 195.000 de produse, loturile incriminate, prezenţa unui aditiv în care a fost identificat oxid de etilenă. La nivel european s-a constatat încă de acum câteva luni o îngrijorare, la susan şi alte produse provenite din ţări terţe care s-a constatat că au fost tratate cu această substanţă pentru a rezista pe durata trasportului şi atunci toate produsele cu risc au început să fie examinate de către laboratoarele din toată Europa.
Cu doar câteva zile în urmă, mai multe sortimente de îngheţată au fost retrase de la raft din aceeaşi cauză. Autorităţile sanitare din România au fost informate prin sistemul de alertă rapidă şi au verificat imediat distribuitorii produselor suspecte, care au fost retrase de la vânzare şi distruse. Cei care au cumpărat astfel de produse trebuie să le arunce sau le pot returna magazinului şi-şi vor primi banii înapoi
Oxidul de etilenă este un compus chimic toxic, care poate produce efecte cancerigene dacă e ingestat pe perioade lungi.
Oxidul de etilenă este un gaz inflamabil folosit în amestecurile sterilizante şi conservante din anumite alimente. Aceste amestecuri sunt importate în mare parte din ţări din afara Uniunii Europene, care nu au aceleaşi reglementări privind cantităţile de oxid de etilenă folosite. Primele produse care au atras atenţia autorităţilor în ţările europene au fost batoanele de susan şi condimentele, şerbetul şi îngheţata.