Vezi VIDEO
Telefoanele mobile, masinile de spalat si aspiratoarele sunt produsele pentru care se strang cele mai multe reclamatii la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures. Anul trecut, la institutie au fost primite sute de plangeri, mai mult de jumatate dintre sesizari dovedindu-se a fi intemeiate. Si inspectorii sanitar-veterinari spun ca se confrunta periodic cu sesizari, insa uneori cetatenii confunda competenta institutiei sesizand probleme care tin de plante sau chiar de zona constructiilor.
Prestarile de servicii si produsele nealimentare fac obiectul celor mai multe reclamatii inregistrate anul trecut la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures (CJPC). Nu lipsesc insa nici sesizarile pe linia serviciilor la utilitati si nici cele referitoare la produsele alimentare, insa acestea sunt intr-o pondere mai mica. In topul produselor cel mai frecvent reclamate se numara telefonul mobil, dar si electrocasnicele.
„Cel mai reclamat produs in 2011 a fost telefonul mobil, urmat de masina de spalat, aspirator, frigider si aragaz. In unele cazuri fie cum este la telefonul mobil, fie ca s-a defectat repede si l-a dus la reparat si a fost trimis la Bucuresti sau nu a fost respectat termenul de 15 zile in care trebuia reparat”, a declarat comisarul sef al CJPC Maramures, Olivia Ardelean.
N-au lipsit nici sesizarile ciudate, unii cetateni confundand atributiile Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor cu cele ale Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures. „O reclamatie ciudata a fost cu un personaj de peste deal din Maramuresul istoric care a reclamat faptul ca medicul veterinar nu a vrut sa-i castreze porcul si am redirijat reclamatia catre DSVSA”, a spus Olivia Ardelean.
De altfel si inspectorii sanitar-veterinari din Maramures au aratat ca primesc periodic reclamatii, in medie inregistrandu-se cam doua sesizari, lunar. Cele mai multe probleme sunt legate de identificarea animalelor, insa exista si nemultumiri legate de persoane muscate de caini.
„Statistic vorbind, cele mai multe sesizari se refera la modul de identificare si inregistrare a animalelor, pentru ca acea campanie de acordare a ajutoarelor de stat din subventii implica automat o verificare a conditiilor de identificare. Alte reclamatii se refera la faptul ca animalele din specia canina musca…”, a precizat directorul adjunct din cadrul DSVSA Maramures, Vasile Pop.
Si in cazul Directiei Sanitar-Veterinare pe masa inspectorilor ajung probleme ce nu tin de competenta institutiei, acestea fiind dirijate spre institutiile abilitate. Astfel unii reclama probleme de „natura vegetala”, altele care tin de mediu sau chiar aspecte din domeniul constructiilor. Totusi, majoritatea reclamatiilor sunt intemeiate, au mai aratat oficialii institutiei.
Sursa: Camelia Tocaci