Vezi VIDEO
Nelipsite de la targurile cu produse ecologice din capitala, palinca, slanina sau carnatii afumati facute Maramures au ajuns sa fie adevarate delicatese pentru bucuresteni. La mare cautare se afla in acesta perioada muraturile, magiunul si zacusca pe care maramuresencele le pregatesc dupa retete pastrate cu sfintenie in familie. Atat de gustoase sunt preparatele gospodinelor din judet, incat bucutestenii au inceput sa isi aprovizioneze camarile din timp, pe comanda, cu zacusca de Maramures.
Tanti Emilia, o gospodina maramureseanca prezenta in fiecare zi de vineri la targul de produse traditionale din Piata Revolutiei din Baia Mare, spune ca, in acesta perioada, cel mai bine se vinde zacusca, un preparat cu mare trecere la targurile din capitala. Trei sortimente pregateste tanti Emilia – de ciuperci, de vinete si de fasole -, insa marturiseste ca bucurestenii nu au o preferinta anume, ei fiind de-a dreptul incantati de produsele traditionale gustoase, la preturi avantajoase.
“Saptamana viitoare incepem campania si o sa incepem sa lucram cu zacusca. Deja ne-am pregatit, am spalat toate vasele, plus borcanele…Anul trecut, cineva din Baia Mare a dus si acolo (n.r.: la Bucuresti) la doua familii, si le-a placut foarte, foarte mult. Au dat telefon ca sa ne faca comanda si pentru anul acesta si o sa facem si pentru dumnealor”, povesteste o gospodina, Emilia Centurianu.
Anul trecut, 800 de borcane cu zacusca a pregatit tanti Emilia si toate au trecut ca painea calda la targurile din Bucuresti. Anul acesta insa, maramureseanca si-a propus sa puna pe iarna 1.000 de borcane de zacusca pentru a reusi sa faca fata comenzilor.
De altfel, spune femeia, in Maramures, facutul zacustii pentru iarna este un adevarat ritual in unele familii. Cate case, atatea retete, insa fiecare gospodina se lauda ca zacusca ei iese cel mai bine.
“Doua kile de morcovi, cinci kile de ardei sau gogosar punem, trei de ceapa si cam un litru de ulei. Le tocam toate, le amestecam intr-o oala mare, punem un litru sau doua de bulion si se clocotesc. La final, punem un pic de aspirina. Dupa aia, intoarcem borcanele in jos intr-o lada mare si le acoperim bine cu un covor sau cu haine multe”, a explicat Ana Bolos, o gospodina din Mogosesti.
Multe gospodine isi fac provizii din timp pentru prepararea delicioasei mancari, avand in vedere ca in piete un borcan de zacusca se vinde cu 10 lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda