Aniversarea a 161 ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu nu s-a bucurat de aceeasi amploare ca si in alti ani, poate din cauza faptului ca in acest an 15 ianuarie a cazut in weekend. In multe scoli din Baia Mare a fost o neobisnuita “liniste”, iar profesorii de romana au marcat doar timid momentul. Chiar si spectacolul in regia lui Claudiu Pintican, “Pe mine mie… reda-ma”, care trebuia sa aiba loc la Colegiul National “Vasile Lucaciu” a fost anulat din… lipsa de spectatori. In opinia unor cadre didactice, motivul acestui dezinteres ar putea fi curentul antieminescian promovat de unii oameni de cultura, care il considera pe poet unul pueril.
Ziua poetului Mihai Eminescu a trecut aproape neobservata in scolile din Baia Mare. Pana si spectacolul de teatru “Pe mine mie… reda-ma”, in regia lui Claudiu Pintican, care trebuia sa aiba loc la Colegiul National “Vasile Lucaciu” si care urma sa aiba ca suport creatiile lui Mihai Eminescu… a fost anulat.
In opinia elevilor care ar fi dorit sa ia parte la spectacol Mihai Eminescu ramane poetul national al romanilor, pe care il citesc cu placere, in ciuda parerilor celorlalti colegi care dau bir cu fugitii cand vine vorba de marele poet, din cauza, spun ei, a programei scolare mult prea incarcate.
“In ziua de azi, este privit putin ciudat, din cauza unor programe educative care obosesc elevii, in loc sa ii faca interesati asupra poeziei eminesciene”, a spus Cristian Herta, elev la “Vasile Lucaciu”.
“Imi place foarte mult Mihai Eminescu, in special poeziile «Luceafarul», «Epigonii», «Glossa», «De-as avea» si «La mormantul lui Aron Pumnul»”, a mentionat Oana Sokacs, eleva in clasa a XI-a la “Vasile Lucaciu”. “Preferata mea e «Glossa» “, a adaugat Paul Corau, din aceeasi clasa.
Cadrele didactice de limba si literatura romana considera ca vina pentru dezinteresul unor elevi pentru Eminescu poate fi si curentul antieminescian promovat de unii oameni de cultura, care-l considera pe Mihai Eminescu drept un poet pueril, catalogat pe nedrept “poet nepereche”, “poet national” sau “geniu”.
Profesorii baimareni contraataca, spunand ca Eminescu este punctul de reper al formarii limbii romane literare contemporane.
“Curentul antieminescian este expresia mediocritatii, a ignorantei, poate si expresia grabei noastre de a exprima idei in care nu credem. Eminescu este primul care foloseste in forma expresiva, estetica, limba romana. Este primul nostru inventator din acest punct de vedere”, a explicat Janina Friedrich, profesoara de limba si literatura romana, dar si directorul Colegiului National “Vasile Lucaciu”.
Aceasta a mai spus ca elevii ar trebui realmente constientizati care este importanta in literatura a unor figuri de marca precum Mihai Eminescu, I.L.Caragiale sau Vasile Alecsandri.
Sursa: Catalin Tineghe