Profesorul universitar si scriitorul Victor Iancu, fost secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, a incetat din viata la varsta de 72 de ani. Personalitate marcanta a Universitatii de Nord Baia Mare, Victor Iancu a influentat mediul academic si cel cultural din Maramures incepand inca din anii ’70, cand si-a inceput activitatea didactica la Institutul Pedagogic din municipiu resedinta de judet si sa scrie primele carti. Inmormantarea profesorului Victor Iancu are loc marti, 24 iunie, la ora 15.00, la Cimitirul Catedralei din Baia Mare, de pe strada Vasile Lucaciu.
Victor Iancu s-a nascut la data de 25 martie 1936 in satul Agarbiciu, comuna Capusu Mare, judetul Cluj. A fost profesor la liceele 1 si 2 Baia Mare (1960/1961), apoi asistent (1961-1965), lector (1965-1969), conferentiar (1969-1990), profesor universitar titular (1990 – 2005) la Universitatea de Nord Baia Mare (anterior, Institutul Pedagogic sau Institutul de Invatamant Superior).
Ulterior, a fost sef de catedra (1971-1974, 1995-1996 si 2004 – 2005) si prorector (1971-1972 si 1996-2004) al Universitatii de Nord Baia Mare; secretar general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO (1997-2001) si seful catedrei UNESCO de drepturile omului, democratie, pace si toleranta de pe langa Universitatea de Nord si Institutul Roman pentru Drepturile Omului (din 1998). De asemenea, a fost lector de Limba romana la universitatile din Torino si Milano (1968-1971) si lector de Limba romana la Universitatea din Budapesta (1991-1994).
Victor Iancu, doctor in filologie din 1967, a fost.membru al Societatii Internationale de Lingvistica Romanica (din 1971), membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1992), membru al Societatii de Stiinte Filologice din Romania (din 1960) si membru fondator al Societatii Romane de Dialectologie (1996).
„Pasarea Mortii rapeste pe cei dragi noua, pe cei mai buni, pe cei mai curajosi, pe cei mai alesi. Ramane in jurul lor un gol si nu se poate pune nimic in acel loc, pentru ca in acel loc tot ceea ce s-a construit s-a construit in timp, cu daruire, cu suflet. Deodata, aflam ca acel om nu mai este printre noi. Nu-l mai putem intalni, nu-l mai putem vedea, nu mai putem schimba idei cu el. Si cat am vrea sa-l mai intalnim!
Cel care a fost prof. univ. dr. Victor Iancu, colegul si prietenul nostru drag, ramane in istoria sociala si culturala a acestui spatiu ca o personalitate emblematica a Universitatii de Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, pentru care s-a daruit cu pasiune pana in ultimele clipe ale vietii sale, contribuind major la edificarea prestigiului acesteia in lumea academica, viata sa identificandu-se cu istoria acestei institutii de invatamant superior din Romania, pe care a reprezentat-o cu cinste la nivel national si international.
Reputat lingvist si scriitor, cu o opera impresionanta, fondator de institutii didactice, Marele Profesor ramane un exemplu, un model complex pentru tinerele generatii care slujesc Limba si Cultura Romana.
A fost un luptator implicat in viata publica, daruindu-se mereu pentru a construi adevarul.
A fost un intelectual rafinat, un spirit fascinat de tot ceea ce inseamna cultura autentica, pentru foarte multi un prieten ales, discret si elegant, care mereu iradia caldura sufleteasca.
Unde este cel ce nu mai este? Intrebat-am lumina ascunsa a noptii. Cu siguranta, in sufletele noastre, in amintirea noastra, in dorul nostru, in opera sa culturala, in daruirea sa pentru ceilalti. Acestea sunt forme vii si concrete ale nemuririi. Restul este tacere…”
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Prof. univ. dr. Petru Dunca, Decan al Facultatii de Litere, Universitatea de Nord din Baia Mare
Sursa: eMM.ro
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult