O firma din Baia Mare al carei obiect de activitate este “acvacultura in ape dulci” vrea sa amenajeze in incinta Colegiului National “Mihai Eminescu” un teren de minifotbal. Conform contractului de asociere care ar putea fi avizat de catre consilierii municipali azi, 24 februarie (proiectul de hotarare avand avize favorabile de la comisiile de specialitate), colegiul baimarean urmeaza sa castige 10% din profitul realizat de investitor de pe urma inchirierii terenului de sport.
Firma SC Salmonis Company SRL a mai incheiat un contract asemanator cu Scoala “Dimitrie Cantemir”, in anul 2008. Atunci, insa, procentul oferit unitatii baimarene de invatamant era de doar 5, insa din venit, nu din profit, ca si acum. Contractul de asociere presupune ca in intervalul orar 8.00-15.00 terenul sa fie folosit de scoala (pentru desfasurarea orelor de educatie fizica), iar dupa ora 15.00, de catre firma Salmonis, care il inchiriaza doritorilor.
Problemele acestor contracte consta in venitul extrem de mic care ii revine “asociatului prim” (scoala), doar 5% din venituri in cazul Scolii “Dimitrie Cantemir” si 10% din profit Colegiului “Mihai Eminescu”, comparativ cu contributia pe care o aduce in asociere (terenuri de aproximativ 1.000 de metri patrati, situate in zone bune, chiar ultracentral in cazul colegiului). In plus, conform contractului, evidenta contabila a asocierii este tinuta de catre asociatul secund, respectiv Salmonis Company.
De asemenea, in contracte exista o clauza potrivit careia unitatile scolare “raspund de orice prejudiciu care s-ar putea produce pe timpul desfasurarii activitatilor sportiv-scolare”, adica platesc daunele produse de elevi. Nu in ultimul rand, contractul care urmeaza sa fie legalizat astazi, 24 februarie, cel dintre Salmonis si Colegiul “Mihai Eminescu” pare a ignora faptul ca firma specializata in “acvacultura in ape dulci”, reconvertita in afaceri cu terenuri de sport sintetice, a incheiat ultimii trei ani (printre care si cel in care a dezvoltat o afacere similiara, cu Scoala “Dimitrie Cantemir”), in pierdere cu cateva mii de lei.
Ultimul raport financiar, cel din anul 2008, arata ca firma. care are un singur angajat, dar are atat de multa priza la asocieri cu institutiile statului, a avut o cifra de afaceri similara cu a unei placintarii, de exemplu (14.588 lei), si a declarat o pierdere de 5.744 de lei. Asadar, vesnic fara profit, administratorului firmei Salmonis Company, Stefan Daniel Benea, ii va fi destul de usor ca din pozitia de “asociat secund” sa imparta nimic cu colegiul baimarean.
Totusi, in cele trei comisii ale Consiliului Local Baia Mare, care au avizat deja aceasta asociere, un consilier s-a opus. Dar argumentul acestuia nu se refera la faptul ca dreptul de exploatare a unui teren de 1.000 de metri patrati in buricul targului este, in aceste conditii, unul pagubos pentru institutia de invatamant. Consilierul local Virag Arpad (UDMR), seful Inspectoratului de Stat in Constructii, institutie al carei sediu se afla la doar cativa metri de Colegiul “Mihai Eminescu”, spune ca a votat “impotriva” pentru ca dupa construirea terenului de sport distanta care ar ramane pana la cladirea scolii este prea mica.
“Eu sunt pentru terenurile de sport, dar nu imi inchipui cum ramane cu spatiul. Ar ramane o distanta prea mica intre teren si scoala si intre teren si sala de sport. Am exprimat in comisie un punct de vedere personal, tinand cont doar de spatialitate si de modul in care s-ar putea conturba cursurile de dupa-amiaza, in conditiile in care acolo ar urma sa se desfasoare activitati sportive. Insa, in sedinta de Consiliu Local s-ar putea sa votez pentru… Depinde de modul in care se va argumenta proiectul”, a explica Virag.
Administratorul firmei, Stefan Benea, sustine ca nu poate declara nimic, din cauza confidentialitatii contractelor cu unitatile de invatamant unde a amenajat terenuri de sport. “Primaria este cea care autorizeaza functionarea acestor terenuri”, a declarat Benea. El a sustinut ca orice daune sunt suportate de firma sa (desi contractul mentioneaza altceva) si ca “unitatile scolare nu beneficiaza de niciun venit din incasari, pentru ca se pot folosi de teren in perioada in care au activitati scolare”.
Sursa: Catalin Vischi, Catalin Tineghe