Tichetele valorice de 3.800 lei care se elibereaza in urma casarii masinilor pentru programul Rabla se tranzactioneaza la valori in jurul a 1.700 lei, la 15 zile dupa startul programului de innoire a parcului auto.
Daca in 18 februarie, la startul programului Rabla, preturile solicitate variau de la 1.300 lei la 2.000 lei sau chiar mai mult, la 15 zile de la inceperea programului, „piata” voucherelor s-a asezat, pe baza cererii si a ofertei, la aproximativ 1.700 lei pe tichet.
Astfel, cei mai multi dintre vanzatori practica preturi fixe, de 1.700 lei, si nu sunt dispusi sa coboare oferta mai jos de acest nivel „pentru ca se cumpara sigur la acest pret, chiar daca nu imediat”. Cumparatorii incerca sa negocieze preturi cuprinse intre 1.400-1.500 lei, insa unii dintre accepta oferta fixa, de 1.700 lei.
Proprietarii de masini vechi au dus la Remat in cele doua saptamani de la momentul lansarii programului Rabla peste 20.000 de masini, reprezentand aproape doua treimi din numarul total al masinilor casate in intreg anul trecut.
De asemenea, in acest interval au fost facute 456 de achizitii de masini care au implicat folosirea cel putin a unui voucher. Diferenta mare dintre numarul de masini casate si cel al autovehiculelor nou cumparate prin programul Rabla a fost explicata de oficialii Ministerului Mediului prin lentoarea formalitatilor, insa au admis si ca exista deja o piata de tranzactionare a voucherelor.
Directorul Administratiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, a declarat ca voucherele destinate persoanelor fizice vor fi distribuite in totalitate pana la mijlocul saptamanii viitoare.
„Am distribuit deja catre Remat-uri 45.000 din cele 50.000 de vouchere pentru persoane fizice. Cel mai probabil luni sau marti le vom epuiza pe toate”, a aratat Popescu. Programul de innoire a parcului auto se va incheia la 25 noiembrie.
Sursa: Mediafax