Specialistii in agrometeorologie avertizeaza ca, in aceasta perioada, in majoritatea zonelor de cultura, continua sa se accentueze fenomenul de seceta pedologica din cauza lipsei precipitatiilor. Potrivit prognozei de specialitate intocmita de catre Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), pana pe data de 8 octombrie, inclusiv, sunt estimate precipitatii slabe.
Sub aspect termic, in aceasta perioada se va mentine o vreme mai calda decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole, iar temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 11 si 22 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind intre 1 si 5 grade Celsius, in aproape toate zonele de cultura.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16 si 28 grade Celsius, la scara intregii tari, in timp ce pe teritoriul agricol minima aerului va fi intre 4 si 15 grade Celsius, iar media diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 12 si 22 grade Celsius.
Aceste temperaturi sunt favorabile pregatirii terenurilor agricole in vederea insamantarilor de toamna, precum si parcurgerii fazelor de germinare si rasarire la culturile infiintate pana la aceste moment, sunt de parere specialistii.
In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, conform datelor existente procesele de coacere si maturare la speciile prasitoare vor fi in continuare intarziate, din cauza temperaturilor maxime ridicate din aer si sol. De asemenea, lipsa apei din sol va determina desfasurarea cu dificultate a lucrarilor de pregatire a solului germinativ, precum si a proceselor de rasarire si dezvoltare a primelor perechi de frunze, indeosebi la rapita de toamna.
Conform expertilor, cultura de porumb va parcurge maturitatea deplina (70-100%), continuandu-se lucrarile de recoltare. Totodata, in centrul, vestul si estul tarii, sfecla de zahar isi va continua acumularea zaharului in radacina si maturitatea tehnologica, iar la cartof se vor extinde suprafetele recoltate din majoritatea zonelor de cultura.
‘Speciile pomi-viticole vor inregistra coacerea rodului, maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, concomitent cu recoltarea fructelor. La culturile de rapita si orz infiintate pana la aceasta data se vor semnala germinarea, rasarirea si aparitia primelor frunze. Conditiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrarilor de recoltare si eliberarea terenurilor de resturile vegetale’, se mentioneaza in prognoza agrometeorogica publicata pe site-ul ANM.
La data de 28 septembrie 2011, rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Banat, cea mai mare parte a Crisanei, Maramuresului si Moldovei, precum si in sud-vestul Transilvaniei.
In cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Crisanei, nordul si, izolat, in estul Moldovei continutul de umiditate prezinta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim.
In functie de perspectiva evolutiei conditiilor meteorologice sub aspectul precipitatiilor, ANM va actualiza informatiile privind dinamica fenomenului de seceta pedologica, aceste informatii urmand sa fie transmise catre autoritatile centrale.
Sursa: Agerpres