Se pare ca unii meteorologi nu ignora anumite semne din batrani privind prognoza meteo pentru acest sfarsit de an. Astfel, conform acestora, vom avea un Craciun alb si in Maramures. Eva Hindli, cu o vasta experienta in meteorologie, a declarat pentru eMM.ro ca exista anumite indicii, in traditiile populare, conform carora vremea de Craciun depinde de ziua de 25 noiembrie, cand dupa calendarul romano-catolic se sarbatoreste „Sfanta Ecaterina”.Asadar, cum este vremea de „Katarin”, asa va fi si de Craciun, e convinsa meteorologul Eva Hindli, care considera ca aceste prognoze „din batrani” nu sunt deloc intamplatoare si au, de fapt, un fundament stiintific.
“ Se spune in popor ca, daca ploua in ziua de Katarin sau vremea va fi moale, atunci vom avea un Craciun tare, cu vreme foarte rece, va ingheta si va ninge mult. Cum anul acesta a plouat intreaga zi, rezulta faptul ca va ninge anul acesta de Craciun. Acesta e prognosticul meu”, opineaza Eva Hindli.
Meteorologul afirma, totodata, ca luna decembrie va fi una cu schimbari de temperaturi de la o saptamana la alta. “Incepand de joi, temperatura aerului va scadea foarte mult pentru trei-patru zile. Se vor inregistra chiar si -5/-7 grade. In Baia Mare, va cadea o cantitate mare de precipitatii sub forma de ploaie, in timp ce la altitudini mai mari, in munti, va fi lapovita si ninsoare. Vremea se va incalzi apoi, temperaturile maxime vor fi de 15 grade Celsius. Asta pana in 15 decembrie, cand vor cadea ninsori si in Baia Mare. De Craciun va fi zapada si totul va fi inghetat”, a prognozat reputatul meteorolog.
Potrivit Evei Hindli, majoritatea acestor prognoze meteo populare se implinesc. “Toate aceste credinte populare se bazeaza de sute de ani pe miscarea fronturilor de aer. Ele nu sunt deloc intamplatoare. Aproximativ 99% dintre ele se implinesc”, a afirmat meteorologul.
Desi este puternic reprezentat in traditia populara, sarbatoarea Sfantului Nicolae nu prevesteste vremea, considera Eva Hindli. Zilele “magice” pentru meteorologie sunt din 13 pana in 24 decembrie. “Incepand cu 13 august, incepe o perioada de aproape doua saptamani, in care putem ghici cu aproximatie coordonatele vremii din urmatorul an. De exemplu, ziua de 13 decembrie arata cum va fi vremea in ianuarie, 14 decembrie in februarie si tot asa…”, a explicat Eva Hindli.
Meteorologul afirma ca este vorba de chestiuni de asemanare, nu de un buletin meteo identic. De exemplu, daca va ninge in 19 decembrie, nu inseamna ca va ninge in iulie, ci va fi o vreme rece.
Sursa: Catalin Tineghe