Următoarele zile vor aduce o răcire progresivă a vremii, împreună cu precipitații mixte pe arii extinse mai ales în jumătatea estică a României. Cauza pentru această schimbare o va constitui destabilizarea nucleului anticiclonal prezent în ultimele săptămâni în estul Europei, respectiv deplasarea să către vest, pe partea estică urmând să fie adecvtat un aer rece de origine polar-continentală.
Precipitațiile își vor face apariția ca urmare a strecurării unui mic nucleu depresionar venit dinspre nord-vestul Europei între două zone de presiune ridicată, pe un culoar „liber” via Europa Centrală. În cursul weekend-ului vremea va deveni ușor mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioada, iar temperaturile minime în depresiuni pot coborî până spre -15 grade Celsius, însă precipitațiile vor înceta aproape complet.
Miercuri, 14 noiembrie, vremea va fi în general închisă în jumătatea estică a țării, unde va plouă pe arii extinse pe aproape întreg parcursul zilei. Spre seară precipitațiile se vor transformă în lapoviță și ninsoare la altitudini mai mari de 600-800 de metri, în timp ce la munte vor fi numai ninsori și se va depune un strat de zăpadă de până la 10-15 centimetri.
Cantitățile de apă vor fi relativ modeste, doar în zona Carpaților de Curbură fiind așteptate acumulări de până la 15-20 de mm. Vântul va suflă moderat în nord-vest și în sud-vest și mai mult slab în restul regiunilor.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 7 și 12 grade în Transilvania și Maramureș, 12-17 grade în Banat și Crișana, 14-19 grade în Oltenia, 10-15 grade în Muntenia și Dobrogea și 6-11 grade în Moldova, cu cele mai ridicate valori așteptate a se înregistra în partea sudică a regiunii.
Joi vremea se va răci ușor în partea vestică a teritoriului. Pe arii extinse în Moldova, Transilvania, Dobrogea și Muntenia vor cădea precipitații predominant sub formă de ploaie, iar la munte va ninge, conform prognozelor Vremea.ro.
Cantitățile de apă vor fi reduse, doar în zonele montane și în sudul Munteniei urmând să se acumuleze până la 10 mm. La munte vor continuă ninsorile și se va mai depune un strat subțire de zăpadă. Unele ploi slabe izolate vor ajunge și în vestul țării, însă doar spre seară. Vântul va suflă moderat în nord-vestul extrem al țării și pe litoral, în timp ce în restul teritoriului acesta va fi mai mult slab.
Temperaturile maxime se vor situa în general între 5 și 10 grade în Transilvania și Maramureș, 10-15 grade în Banat, Crișana și Oltenia (cu cele mai ridicate valori așteptate în Lunca Dunării), 8-13 grade în Muntenia și Dobrogea și 5-10 grade în Moldova.
Stratul de zăpadă estimat a se depune până în noaptea de joi spre vineri. Ninsorile se vor limita în a-și face apariția mai ales la munte, unde se vor depune până la 15-20 de centimetri de zăpadă, însă unele precipitații mixte trecătoare vor cădea și în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și din Moldova, mai ales în cursul nopților. Sursă: kachelmannwetter.com, model ECMWF.
Vineri vor mai cădea unele ploi slabe izolate doar în nordul Moldovei, în sudul Banatului și al Olteniei și pe litoral. Vântul va suflă tare în est și în sud-est (cu rafale de până la 60-70 de km/h pe litoral) și slab, cel mult slab până la moderat în restul țării. Temperaturile maxime vor fi încadrate în general între 3 și 8 grade în Transilvania și Maramureș (cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei), 8-13 grade în Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia și 5-10 grade în Dobrogea și în Moldova.
Vremea în weekend
Sâmbătă vremea va continuă să se răcească ușor peste tot, însă cerul va fi variabil spre mai mult senin în aproape toată țară, cu excepția sud-estului, unde temporar vor persistă unele înnorări. Totuși, doar în estul Dobrogei vor mai există condiții pentru producerea de ploi slabe trecătoare. Dimineață va fi geroasă în depresiunile din estul Transilvaniei, unde temperaturile minime vor coborî ușor sub -10 grade Celsius. Vântul va suflă moderat în est și în sud-est și slab, cel mult slab până la moderat în restul regiunilor. Maximele termice vor urcă la prânz până spre 2-7 grade în Transilvania și Maramureș, 6-11 grade în Banat, Crișana și Oltenia și 3-8 grade în Muntenia, Dobrogea și Moldova, cel mai cald urmând să fie în sudul extrem al Munteniei.
Duminică în prima parte a zilei vremea va fi frumoasă în toată țară, deși temperaturile se vor situa ușor sub mediile climatologice ale perioadei. După orele prânzului local în nordul extrem al țării un front atmosferic venit dinspre Marea Baltică va aduce unele precipitații mixte slabe, în timp ce în sudul extrem în cursul nopții de duminică spre luni vor intră primele benzi de precipitații asociate unui ciclon mediteranean în dezvoltare, însă formă acestora va fi preponderent lichidă.
Deși în noaptea de duminică spre luni precipitațiile vor fi mai ales sub formă de ploaie și vor cădea doar în mod local în sudul extrem al țării (și vor fi slabe cantitativ), în cursul zilei de luni acestea pot deveni mai abundente, cu transformare temporară și în lapoviță și ninsoare; mai multe detalii despre vremea de lunea viitoare se vor regăsi însă în următorul articol.
Dimineață zile de duminică va fi iarăși rece în depresiunile din estul Transilvaniei, pe fondul cerului mai mult senin din prima parte a zilei. Astfel, temperaturile minime se vor apropia de -15 grade în aceste zone. Vântul va suflă slab în aproape toată țară, cel mult slab până la moderat în nordul extrem al Moldovei și pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 5 și 10 grade Celsius la nivelul întregii țări, cu cele mai scăzute valori așteptate a se înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei și în nordul extrem al Moldovei, iar cele mai ridicate în Dealurile de Vest și pe litoral.