Vezi VIDEO
Agricultorii maramureseni sunt la mila naturii. Ei se roaga ca macar lunile urmatoare sa aduca mult-asteptatele precipitatii care sa le salveze culturile insamantate cu greu toamna trecuta. Meteorologii nu au insa vesti prea bune, iar specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures spun ca, in conditiile in care zapada e putina, inghetul va dubla efectele nefaste ale secetei prelungite.
Lipsa acuta de precipitatii a fost semnalata inca din vara anului trecut. Specialistii arata ca seceta inregistrata la nivelul solului a redus la un sfert insamantarile de toamna, multi tarani fiind in imposibilitatea de a-si ara terenurile.
„In continuare, daca vor veni ingheturi fara zapada, atunci vor fi afectate culturile de toamna. Insa, daca bunul Dumnezeu ne va da zapada, va fi ca un covor protector pentru culturile de toamna”, a precizat pentru eMaramures seful DADR Maramures, Virgil Tantas.
Prognozele intocmite pentru lunile urmatoare de meteorologi nu sunt prea imbucuratoare pentru agricultori. Atat ianuarie, cat si februarie vor fi sarace in precipitatii iar de ploi ceva mai sanatoase vom avea parte abia incepand din luna martie. Chiar si asa, cantitatile de apa nu vor fi suficiente pentru a satura pamantul cu apa.
„Ca sa se refaca o rezerva trebuie sa ploua incet, ca apa sa se infiltreze treptat. Daca este o aversa, apa trece foarte repede, fuge deasupra solului”, a explicat meteorologul Eva Hindli.
Odata cu incalzirea globala s-au modificat temperaturile si in Maramures iar precipitatiile inregistrate in zona sunt mai putine pe an ce trece.
„Temperatura din ultimii 10-20 de ani este mai mare decat multianuala de acum 40 de ani, iar precipitatiile care in anii ’60-’65 insumau 1.000 de litri pe metru patrat pentru zona depresionara Maramures acum au scazut si au ajuns intre 400-500 de litri pe metru patrat”, a punctat Hindli.
Calculele facute de catre specialistii in meteorologie arata ca, in ultimele patru decenii, a crescut temperatura in Maramures cu circa o jumatate de grad. La nivel european se constata aceeasi evolutie a vremii. Un studiu de specialitate indica faptul ca temperaturile medii in Europa au crescut in ultimii 20 de ani cu circa un grad Celsius.
Sursa: Gabriela Kuhajda