Regimul termic va continua sa fie unul instabil in urmatoarele doua saptamani, la nivelul tuturor regiunilor, cu episoade de averse in special in intervalul 7-9 iulie, dar si in zilele premergatoare, arata prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru urmatoarele doua saptamani.
Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), in Banat, in ultima zi a lunii iunie vor fi temperaturi maxime de pana la 31 de grade, dar luna iulie va debuta cu o racire a vremii, iar maximele vor scadea cu aproximativ 5 grade. Dupa aceasta data si pana la sfarsitul primei saptamani tendinta generala a regimului termic va fi de crestere si se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 30 de grade. in cea de-a doua saptamana, mediile maximelor vor oscila intre 28 si 30 de grade. Valorile termice nocturne vor avea o evolutie asemanatoare. Cele mai reci dimineti vor fi in jurul datei de 2 iulie, cand se vor atinge si minime de doar 11 grade, iar diminetile cele mai calde vor fi intre 6 si 9 iulie, cand mediile vor fi in jur de 16 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare la inceputul intervalului, in jurul datei de 3 iulie, dar si in intervalul 6-9 iulie.
In Crisana, luna iunie se incheie cu vreme calduroasa si temperaturi de pana la 32 de grade, dar in prima zi din iulie vremea se va raci si nu se vor mai depasi 25 de grade. Pana la sfarsitul primei saptamani tendinta generala a temperaturilor va fi de crestere, iar media maximelor va ajunge din nou in jur de 30 de grade. in a doua saptamana de prognoza, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar mediile se vor situa intre 28 si 30 de grade. Media temperaturilor minime va oscila in prima saptamana intre 12 grade, in dimineata zilei de 2 iulie, si 16 grade, in data de 6 iulie. in cea de-a doua saptamana, minimele termice nu vor mai avea variatii semnificative, iar media pe regiune va fi de 15-16 grade. Averse se vor semnala pe arii extinse in zilele de 30 iunie, 1 iulie, 3 iulie si in intervalul 7 — 9 iulie. in rest, doar trecator vor fi posibile ploi de scurta durata, in general slabe cantitativ.
Potrivit prognozei ANM, in Transilvania, pe parcursul primei saptamani, media temperaturilor maxime se va situa intre 22 de grade (in data de 1 iulie) si 29 de grade (pe 6 iulie). Ulterior, temperaturile nu vor mai avea variatii importante, iar in medie vor fi cuprinse intre 26 si 28 de grade. Media valorilor termice nocturne va oscila intre 10 grade (in 2 si 5 iulie) si 14 grade, la inceputul saptamanii viitoare. Probabilitatea de ploaie va fi redusa in data de 2 iulie si in perioada 4-6 iulie. in restul intervalului vor fi averse, pe arii mai extinse in 30 iunie, 1 iulie, 3 iulie, dar si in intervalul 7-9 iulie.
In Maramures, luna iulie va debuta cu o scadere considerabila a valorilor de temperatura. Mediile maximelor vor ajunge in jurul valorii de 21 de grade, iar ale minimelor la 11 grade. Din data de 2 iulie, insa, si pana in 6 iulie, temperaturile vor creste. Media maximelor va ajunge la 29 de grade, iar a minimelor, pana in jur de 15 grade. Din 7 iulie si pana la sfarsitul intervalului, valorile termice nu vor mai avea variatii importante. Vor fi averse aproape in fiecare zi, dar mai ales in zilele de 30 iunie, 1 iulie, 3 iulie, dar si in perioada 7-9 iulie.
Pentru Moldova, pana in ziua de 4 iulie, media temperaturilor maxime la nivelul intregii regiuni va avea variatii intre 24 si 27 de grade, iar a minimelor intre 13 si 15 grade. in urmatoarele 3 zile se va incalzi treptat, astfel ca, la sfarsitul primei saptamani si la inceputul celei de a doua, mediile maximelor vor atinge 29 de grade, iar ale minimelor vor urca spre 17 grade. Din data de 8 iulie variatiile termice vor fi nesemnificative. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare in zilele de 1, 3, 8 si 9 iulie.
Regimul termic in zona Dobrogei va fi caracterizat de temperaturi maxime ce se vor situa, pana in data de 5 iulie, la valori medii cuprinse intre 25 si 27 de grade, apoi vor creste usor si se vor mentine, pana la sfarsitul intervalului, la valori normale pentru data din calendar, adica, in medie, 28-29 de grade. Valorile termice nocturne vor avea o evolutie asemanatoare si vor oscila, in medie, intre 16 si 19 grade. Vremea va fi in general frumoasa si doar trecator vor cadea ploi slabe, de scurta durata, cel mai probabil in jurul datelor de 3, respectiv 9 iulie.
In Muntenia, in prima saptamana, maximele termice vor avea oscilatii de la o zi la alta si se vor situa in medie intre 27 si 29 de grade, valori apropiate de normalul pentru aceasta perioada. in cea de-a doua saptamana, temperaturile diurne vor oscila in jurul unei medii de 30 de grade. Minimele nocturne se vor incadra de-a lungul intregului interval, in medie, intre 13 si 17 grade. Sunt asteptate averse, in general slabe cantitativ, in zilele de 1, 3, 4, 8 si 9 iulie. in rest, conditiile de ploaie vor fi reduse.
Potrivit prognozei ANM, in zona Olteniei, pana in ziua de 4 iulie, media temperaturilor maxime la nivelul intregii regiuni va avea variatii intre 25 si 28 de grade, iar a minimelor intre 13 si 15 grade. in urmatoarele 3 zile, se va incalzi treptat, astfel ca, la sfarsitul primei saptamani si la inceputul celei de-a doua, mediile maximelor vor atinge 29 de grade, iar cele ale minimelor vor urca spre 17 grade. Din data de 8 iulie, variatiile termice vor fi nesemnificative. Probabilitatea pentru averse va fi mai mare in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie (cand vor putea fi importante cantitativ), dar si in zilele de 3, 4, 8 si 9 iulie.
La munte, in prima parte a intervalului, mediile temperaturilor maxime vor avea oscilatii de la 14 grade in data de 1 iulie, pana la 20 de grade in zilele de 30 iunie, dar si in 5 si 6 iulie. in a doua parte a intervalului, maximele vor fi relativ constante, in jurul valorii de 20 de grade. Minimele termice vor avea oscilatii asemanatoare. Cel mai rece va fi in dimineata zilei de 2 iulie, cand vor fi medii de 6-7 grade, iar in diminetile cele mai calde se vor inregistra in medie 11-12 grade. Vor fi averse aproape in fiecare zi, dar mai ales in zilele de 30 iunie, 1 iulie, 3 iulie, dar si in perioada 7-9 iulie.
Prognoza ANM, valabila pentru perioada 30 iunie — 13 iulie 2014, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.
Sursa: Agerpres