Regimul termic estimat de meteorologi pentru perioada 14 – 27 iulie 2014 se anunta unul la fel de oscilant precum cel din intervalul anterior, cu episoade de vreme calduroasa, dar si de ploi insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului la nivelul majoritatii regiunilor, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicata astazi, 14 iulie.
Conform ANM, in Banat, in urmatoarele doua saptamani, valorile termice se vor mentine usor mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada, temperaturile maxime se vor situa, in medie, intre 28 si 31 de grade. Cele mai ridicate valori se vor inregistra in jurul datelor de 20, 21 si 27 iulie.
Temperaturile minime vor creste usor in primele zile, apoi se vor mentine relativ stationare. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in intervalul 14 — 19 iulie, cand temporar se vor inregistra si cantitati de apa mai insemnate, precum si in intervalul 21 — 25 iulie.
In Crisana, in prima saptamana, regimul termic se mentine relativ stationar, cu medii ale maximelor in jurul valorii de 30 de grade si ale minimelor intre 14 si 16 grade. Vremea se va raci usor la inceputul saptamanii viitoare, cu aproximativ doua-trei grade Celsius, insa de miercuri valorile termice vor creste treptat. Pe parcursul noptilor, temperaturile medii minime raman neschimbate, in jurul a 16 grade. Ploile, sub forma de averse, insotite de descarcari electrice, care vor avea si caracter torential, vor fi prezente indeosebi in jurul datei de 17 iulie, dar si in intervalul 21-23 iulie.
Potrivit prognozei ANM, in Transilvania, regimul termic diurn se va mentine apropiat de cel normal in tot intervalul de prognoza, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse intre 26 si 28 de grade. Usoare variatii de temperatura sunt posibile in jurul datei de 17 iulie si, din nou, in intervalul 22-25 iulie. Valorile medii minime cresc cu aproximativ doua grade Celsius in primele zile ale intervalului, apoi se vor mentine relativ stationare, in jurul a 14 grade. Probabilitatea de aparitie a averselor va fi ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza, dar acestea vor fi pe arii mai extinse si temporar mai insemnate cantitativ intre 16 si 19 iulie, respectiv in 22 si 23 iulie.
In Maramures, pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza, se vor inregistra maxime termice, in medie, de 28-29 de grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. in intervalul 22 — 25 iulie valorile termice vor marca o scadere usoara, dar vremea se incalzeste din nou spre sfarsitul intervalului. Minimele termice vor creste treptat in primele zile, apoi se vor situa, in medie, intre 14-16 grade. in fiecare dupa-amiaza sunt posibile ploi slabe, de scurta durata, cu o probabilitate mai mare de aparitie in perioada 21 — 26 iulie, cand se vor acumula si cantitati mai importante de apa.
Pentru Moldova, media maximelor termice se va mentine aproape neschimbata, in jurul valorii de 28 de grade, pe parcursul celor doua saptamani. Totusi, pot aparea diferente de la o zi la alta, in functie de nebulozitate si de aparitia precipitatiilor. Temperaturile medii nocturne vor marca o crestere treptata in primele zile, apoi se vor situa intre 15 si 17 grade. Probabilitatea pentru averse, posibil insemnate cantitativ, va fi mai mare in intervalul 15 — 18 iulie si, din nou, intre 22 si 24 iulie. in rest, doar trecator vor fi ploi slabe de scurta durata.
Regimul termic in zona Dobrogei arata ca intervalul de prognoza debuteaza cu o vreme normala din punct de vedere termic, cu valori medii maxime de 29 de grade si minime de 18-19 grade. in intervalul 16 — 18 iulie, datorita nebulozitatii temporar accentuate, valorile termice vor marca o scadere usoara, apoi acestea vor creste treptat, ajungand la medii diurne de pana la 30 de grade la sfarsitul intervalului si temperaturi nocturne de 19 — 20 de grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor in aversa, insotite de descarcari electrice, va fi mai mare in perioada 15 — 23 iulie. in rest, dupa-amiaza sunt posibile ploi slabe, de scurta durata.
In Muntenia, valorile termice se vor mentine ridicate in primele trei zile ale intervalului, apoi vremea se va raci usor, mediile maximelor situandu-se in jurul a 28 de grade. in a doua saptamana de prognoza, temperaturile diurne se vor situa in jurul unor medii de 30 — 31 de grade, caracterizand o vreme calduroasa. Minimele nocturne vor creste cu pana la trei grade grade Celsius, la inceputul saptamanii, apoi se vor mentine la medii in jurul a 17 grade. Probabilitatea pentru averse, posibil, mai insemnate cantitativ, va fi mai mare in perioada 15 — 18 iulie si, din nou, in jurul datei de 22 iulie. in rest, doar pe spatii restranse vor fi ploi slabe, de scurta durata.
Potrivit prognozei ANM, in zona Olteniei, temperaturile maxime vor creste treptat, astfel ca, la sfarsitul primei saptamani, vremea va fi calduroasa, cu valori medii in jurul a 30 de grade. in intervalul 22 — 25 iulie, vremea se va raci usor, pana la medii de 28 de grade, apoi va intra intr-un nou proces de incalzire. Valorile termice nocturne vor avea o evolutie similara si se vor situa, in medie, intre 15 si 17 grade. in fiecare dupa-amiaza sunt posibile averse slabe, dar intre 15 si 18 iulie, respectiv intre 21 si 23 iulie, creste probabilitatea de aparitie a ploilor pe arii extinse si mai importante cantitativ.
La munte, in urmatoarele doua saptamani, valorile termice se vor mentine usor mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada, temperaturile maxime urmand a se situa, in medie, intre 18 si 21 de grade, cu cele mai ridicate valori la sfarsitul intervalului. Temperaturile minime vor avea oscilatii nesemnificative de la o zi la alta, incadrandu-se, in medie, intre 9 si 12 grade. Temporar, se vor semnala averse in fiecare zi, insa intre 14 si 20 iulie, precum si in intervalul 21 — 24 iulie, probabilitatea de a se inregistra cantitati importante de apa, pe spatii mai extinse, este ridicata.
Prognoza ANM, valabila pentru perioada 14 — 27 iulie 2014, are la baza datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) din Reading, Anglia.
Sursa: Agerpres