Vezi VIDEO
Inceputul de an nu aduce vesti foarte bune din punct de vedere economic, pentru maramureseni. Specialistii in domeniu anunta ca anul 2014 va fi unul cel putin la fel de greu ca si 2013, in conditiile in care proiectul de buget pentru anul in curs nu este unul realist, iar masurile luate pentru a atrage investitorii sunt ineficiente. Totodata, analistii atrag atentia ca anul 2014 este unul electoral.
Proiectul bugetului pentru 2014 arata ca bugetul general consolidat va ajunge la 44 de miliarde de euro, in timp ce cheltuielile de stat ar putea sa se apropie de 48 de miliarde de euro. In plus, bugetul este construit pe un deficit de 2.2% din Produsul Intern Brut si o crestere economica de 2.2%, cifre nerealiste in opinia specialistilor.
„Atunci cand s-a construit bugetul, cand vorbim de anul 2014, vorbim de ce asteptam de la 2014 si vorbim despre ce aduce anul 2014 sub aspectul banilor, de unde banii acestia? Ati vazut aceste explicatii, ca totusi vom avea bani pentru pensii, vom avea bani pentru salariile unitatilor in care statul este majoritar. Ma gandesc sa ne fie macar la fel de bine ca in anul 2013, daca consideram ca in anul 2013 ne-a fost foarte bine”, a spus analistul economic Stefan Gonczi.
Si maramuresenii sunt sceptici cand vine vorba de cum va arata anul 2014 din punct de vedere economic. Chiar daca nu cunosc cele mai recente date lansate de Guvern, oamenii se confrunta cu tot mai multe greutati zi de zi si sunt constienti ca acestea nu se pot rezolva peste noapte.
„Eu cred ca va fi un an mai slab, pentru ca nu merg lucrurile bine deloc. Politicienii fac numai politica pentru ei, iar omul de rand munceste si salariu nu capata numai slab, apoi de noi, pensionarii, sa nu mai vorbim! Va fi chiar mai greu decat in 2013, dupa cum ii zicala aceea « Ieri a fost mai bine ca astazi si astazi, mai rau ca ieri »”, a aratat o maramureseanca.
„E greu, e foarte greu! Nu stiu, nu imi dau seama, politicienii nostri se ocupa de probleme personale si nu ale noastre, asta e marele bai! O diferenta extraordinara intre salariul unui om muncitor si al unui parlamentar. Nu se gandesc deloc la treaba asta, absolut deloc! E de necrezut, dar nu avem ce face, mergem inainte”, a marturisit un alt maramuresean.
Vesti mai optimiste vin insa de la Directia Judeteana de Statistica Maramures. Indicatorii economici din primele zece luni ale anului 2013 indica o usoara crestere, in ciuda dificultatilor intampinate de agentii economici. In intervalul analizat, cea mai grea perioada a fost pentru societatile comerciale care presteaza lucrari in constructii, acesta fiind domeniul care a inregistrat scaderi semnificative.
„In primele zece luni, ceea ce se prefigureaza ca rezultat si pentru finalul de an 2013, avem rezultate pozitive, adica avem indicatori care sunt in crestere fata de primele zece luni ale anului 2012, respectiv din sase indicatori de baza, pe care ii urmarim lunar, cinci indicatori prezinta cresteri. Dintre toti indicatorii, scaderi avem doar la lucrarile in constructii”, a precizat directorul Directiei de Statistica Maramures, Vasile Pop.
In ceea ce priveste productia industriala, in primele 10 luni ale anului 2013 a fost inregistrata o crestere a volumului absolut de 6.7%, iar la productia industriala exprimata prin cifra de afaceri, cresterea este de chiar mai mare, de 10.5%. Daca la investitii exista o crestere de 2.6%, exporturile au crescut cu 11.8%, iar importurile cu 5.4%. De cealalta parte, lucrarile in constructii au scazut cu 10.1% fata de primele 10 luni din anul 2012.
Sursa: Gabriela Kuhajda