Vezi VIDEO
Un proiect, intitulat „Hai sa dam mana cu mana, sa pasim in viata impreuna”, dedicat persoanelor cu dizabilitati si celor provenite din centrele de plasament, s-a materializat, ieri, la Ocna Sugatag. Scopul acestui program este acela de integrare socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati si a celor provenite din sistemul de plasament .
Prima actiune din cadrul proiectului s-a incheiat in 22 decembrie, la aceasta luand parte 45 de persoane, tineri cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, care au petrecut o saptamana intr-o tabara in statiunea Ocna Sugatag. Aici au fost implicati in diferite activitati de mentorat, bazate in special pe socializare.
Tineri invatati sa lucreze in echipa
Cei 45 de tineri au incheiat tabara ieri, cu un set de activitati tematice. In prima parte a zilei, acestia au primit informatii despre diverse meserii. Avand peste 18 ani, acestia stiu deja spre ce domeniu de activitate se vor orienta, asa ca accentul a fost pus pe socializare, in cadrul acestei intlaniri.
Tinerii proveniti atat din centre de palsament, cat si din randul persoanelor cu dizabiltati au avut de rezolvat ghicitori pe tema meseriilor, dupa care au tebuit sa reprezinte fiecare meserie printr-un desen. Munca a fost una de echipa, tocmai pentru ca s-a urmarit interrelationarea, si nu invatarea unei meserii. Ziua s-a incheiat cu prezentarea unui program artistic, unde cativa dintre tineri au dansat, au colindat, iar altii au prezentat o sceneta.
Proiectul „Hai sa dam mana cu mana, sa pasim in viata impreuna” a debutat in septembrie si se va derula pe o perioada de doi ani. In acest timp, coordonatorul proiectului, Denis Codrea, spune ca vor mai avea loc activitati, in special workshop-uri si spera, in acelasi timp, ca la incheierea lui, cea mai mare parte dintre tinerii implicati sa-si fi gasit un loc de munca.
Talente nedescoperite
Surprinzator la aceasta intalnire a fost descoperirea unor talente nebanuite la tinerii inclusi in program. Astfel, Gerant, din Sighetu Marmatiei, are un adevarat dar la desen. De altfel, acesta a si prezentat catva lucrari realizate de el. Pe de alta parte, o tanara nevazatoare este deja in negocieri pentru ocuparea unui post de maseuza, in cadrul unui hotel din statiune. „Desi sunt inca la nivel de discutii, sperante exista. Tanara are un curs de specialitate pe care l-a absolvit si consider ca ar fi o mare realziare sa-si gaseasca un loc de munca”, a spus Ileana Bizau, directoarea Scolii Generale pentru Copii cu Dizabilitati din Sighet.
Coordonatorul proiectului isi doreste sa gaseasca locuri de munca pentru toti tinerii. Denis Codrea, care este si presedintele Asociatiei Tinerilor Inteprinzatori „Concordia”, spune ca „obiectivul principal al proiectului este configurarea unui sistem de sprijin integrat pentru promovarea participarii la viata sociala si accesul pe piata muncii a tinerilor proveniti din institutiile de plasament si a tinerilor cu dizabilitati”. De asemenea, el a mai precizat ca se urmareste imbunatatirea capacitatii institutionale de integrare pe piata muncii a tinerilor din centre de plasament, dar si facilitarea integrarii profesionale a tinerilor carora se adreseaza proiectul.
Parteneri din tara si strainatate
Proiectul are o valoare de circa doua milioane lei, este finantat din fonduri europene si are ca parteneri Asociatia Centrul Regional de Initiere si Servicii, din partea careia a participat presedintele Cristian Codrea, Asociatia pentru Comunitate si Familie 2006, Asociatia Femeilor Rome, ASSOC, dar si Asociation Multimedia Emploi din Franta, din partea careia a participat Francois Adoue si psihologul clinician Serge Miloua. Au fost, de asemenea, prezenti psihologi si specialisti, directori ai unor institutii de specialitate.
Parerea celor doi specialisti din Franta a fost ca tinerii institutionalizati au un potential foarte mare si ca relationeaza foarte bine. Francois Adoue a precizat ca a fost surprins sa vada cat de usor comunica acesti tineri si, in mod special, a fost impresionat de atitudinea lor pozitiva, de entuziasmul si de dorinta de a face „bine”. In acelasi timp, Serge Miloua a explicat ca e o diferenta foarte mare intre tinerii instituionalizati din Romania si cei din Franta.
Proiectul este implementat in cadrul Programului Operational Se4ctorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cofinantat din Fondul Social European POSDRU/70/6.2/S/40813. Urmatoarea actiune este preconizata pentru luna februarie a anului viitor.
Sursa: Advertorial