De câteva luni, mai exact din luna octombrie 2019, funcționează la Oratoriul „Don Carlo Gnocchi” din Strâmtura un program de tip After School, gândit de părintele paroh Daniel Piț, ca un ajutor real oferit comunității locale. Am povestit puțin cu părintele și ne-a explicat cum acest proiect a rezultat în urma unor discuții cu familiile din parohie, care se plângeau de faptul că se simt depășite în a-și ajuta copiii în efectuarea temelor pentru acasă. În același timp, disponibilitatea doamnei preotese, Nicoleta Piț, și dorința sa de a „strânge câțiva copilași în parohie pentru a le citi povești, a căzut la fix”, spune părintele, și s-a îmbinat perfect cu nevoia familiilor din localitate.
Astfel a fost demarat un proiect de mare utilitate, care se desfășoară în cadrul parohiei greco-catolice din Strâmtura. Vorbind cu preotul paroh, acesta a acceptat să răspundă, pentru Biroul nostru de presă, unor întrebări pe care le redăm în continuare:
R: Lăudat să fie Isus! Ne-ați explicat cum v-a venit ideea unui program de tip After School care se desfășoară în parohia dumneavoastră. Cum a fost primită de către familii această inițiativă?
Pr. Piț Daniel: Inițiativa a fost primită cu mare entuziasm. La început au participat aproape 50 de copii. Am primit sprijin din partea direcțiunii școlii din localitate, care a anunțat la clase proiectul nostru și a îndemnat profesorii și învățătorii să-l propună copiilor care au nevoie de ajutor. În timp, au apărut și remarcile pozitive ale unor profesori, care au văzut progrese în rândul elevilor.
R: Cui îi este dedicat și câți copii participă?
Pr. Piț Daniel: Este dedicat tuturor elevilor din localitate, clasele I-VIII, și este o participare care variază între 15-25 de copii în medie. Chiar și din satul vecin (aparținător comunei Strâmtura dar care frecventează școala de acolo) este un elev care participă la program, adus de părinți.
R: Câte ore pe zi petrec copiii la Oratoriu?
Pr. Piț Daniel: Avem două întâlniri săptămânale: marți și joi între 14:00 și 16:00, dar poate varia în funcție de nevoi. În funcție de evoluție și de rezultate, ne gândim să diversificăm programul, poate și cu alte activități.
În perioada de vacanțe sau sărbători nu facem, iar acum, din cauza frigului și până la calmarea situației cu virusul (Covid) nu mai facem întâlnirile.
R: Cine vă ajută?
Pr. Piț Daniel: persoana de bază este învățătoarea Lihet Maria, care face voluntariat împreună cu fiica dânsei Puicar Oana, soția mea, Nicoleta Piț și a mai venit ocazional să ne ajute și profesorul de română. Oana Puicar este o absolventă eminentă a liceului în Sighet, a fost admisă la o universitate în Anglia, dar a avut o operație în Florida anul trecut, fapt pentru care, în perioada de recuperare, până când începe universitatea, s-a oferit voluntară. Practic am început pentru că exista disponibilitatea lor.
R: After School gratuit? Cum vă descurcați din punct de vedere financiar?
Pr. Piț Daniel. Costurile cele mai mari pe care le plătim sunt legate de timpul nostru, în rest, în măsura în care se poate, sprijinim din bugetul parohiei. Ne concentrăm mai mult să facem fără cheltuieli.
R: Cu toate că se desfășoară în parohia greco-catolică, programul este deschis copiilor de orice confesiune.
Pr. Daniel Piț: Da, participă copiii din localitate care doresc, nu există nici o problemă legată de confesiune. Programul nostru este un ajutor pentru copii și părinți, nu o formă de prozelitism. Majoritatea dintre cei care participă, nu sunt greco-catolici. Pentru copiii noștri din parohie avem alte activități religioase, care se desfășoară în mod regulat.
R: Vă mulțumesc și vă felicit pentru inițiativă! Mult spor la muncă, cu rezultate pe măsura muncii dumneavoastră! Lăudat să fie Isus!
Pr Daniel Piț: Mulțumim frumos! Lăudat să fie în veci!
Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă / Episcopia Greco-catolică de Maramureş