Ministerul Sanatatii va aloca, din octombrie, 5 milioane de lei, pentru tratamentul pacientilor cu accident vascular cerebral (AVC) din sapte spitale aflate intr-un program national, a anuntat marti secretarul de stat Dorel Sandesc.
„Stim astazi ca aproximativ 80 la suta dintre bolile de inima pot fi prevenite. Solutia? Combinatia dintre diagnostic precoce, tratament modern si masuri eficiente de preventie. (…) Programul se va desfasura in sapte spitale, respectiv Spitalul Univeristar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Univeristar de Urgenta Elias, Institutul National de Neurologie si Boli Cerebrovsculare, toate din capitala, Spitalul Clinic de Urgenta Mures, Spitalul Clinic Judetean Timis, Spitalul Judetean de Urgenta Oradea, si Spitalul Clinic «Nicolae Oblu» din Iasi”, a precizat Dorel Sandesc, cu ocazia lasarii Saptamanii inimii (28 septembrie – 5 octombrie).
Programul pentru AVC vine dupa programul national de infarct miocardic acut (IMA) care a fost un succes, reducand mortalitatea prin IMA de la 13,5 la suta la 8,2 la suta, in patru ani de la lansare. „La fiecare noua minute, un roman este diagnosticat cu sindrom coronarian acut – principala cauza de mortalitate cardiovasculara din Romania -, iar la fiecare 30 de minute, o persoana face infarct miocardic. Programul national de tratament al infarctului miocardic este o reusita; datorita implementarii acestuia, in fiecare an sunt salvati cateva sute de pacienti si tratati corespunzator cateva mii”, a spus Dragos Vinereanu, presedinte al Comisiei de Cardiologie din cadrul Ministerului Sanatatii.
Programul „Actiuni prioritare pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut” are alocati 20 de milioane de lei si se desfasoara in 16 spitale, a mai spus Vinereanu. Un alt program, lansat anul acesta de MS, „Actiuni prioritare pentru profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica”, are alocati 4,9 milioane de lei si se desfasoara in sapte spitale.
Ministerul Sanatatii va mai lansa si programul „Actiuni prioritare pentru tratamentul pacientilor critici cu leziuni traumatice acute”, ce va beneficia de o finantare de 30 de milioane de lei si se va desfasura in 20 de spitale.
Sursa: Mediafax