Vezi VIDEO
500 de elevi de la 5 licee baimarene au stat, luna aceasta, in „umbra” salariatilor din mai multe companii sau institutii locale, pentru a se familiariza cu activitatile si responsabilitatile presupuse de diverse meserii. Rezultatele experimentului, derulat in cadrul celei de-a XI-a editii a programului international Job Shadow Day, au fost contabilizate astazi, 17 aprilie, cand invataceii au primit diplome si cand si-au impartasit impresiile.
Tinerii participanti s-au aratat incantati ca au avut prilejul sa invete ce implica meserii precum cea de jurnalist, avocat, bucatar sau pompier. Unii dintre ei au marturisit ca, dupa ce au petrecut cateva ore in cadrul unei institutii sau firme, au reusit sa isi dea seama ce cariera vor sa urmeze pe viitor. Au fost insa si elevi care au descoperit ca ceea ce visau sa faca nu li se potriveste.
„Vreau sa spun ca prin acest program, Job Shadow Day, am avut onoarea de a munci intr-un compartiment financiar-contabil la o intreprindere. Este o diferenta enorma intre ceea ce invatam noi din manuale si ceea ce se face practic. Pot sa zic ca a fost o onoare sa particip la acest program”, a marturisit unul dintre elevi.
„Prin Job Shadow, am ajuns la unul dintre cei mai cunoscuti designeri vestimentari din Maramures si nu numai: Lorand Coza. Prin asta mi-am confirmat ca trebuie sa duc mai departe pasiunea mea pentru designul vestimentar si sa fac din asta, de ce nu, si un business de succes”, a povestit o alta eleva.
Impartiti pe grupe, in functie de preferinte, elevii au fost dusi la aproximativ 100 de institutii si companii din Baia Mare. Printre cele mai atractive meserii s-au numarat cele de politist, pompier, jurnalist, fotograf, bucatar, consilier vanzari sau avocat.
Reprezentantii firmelor si ai institutiilor participante au declarat ca o astfel de initiativa este binevenita, in conditiile in care multi elevi din anii terminali de studii trebuie sa vada ce meserie li s-ar potrivi.
„Consider ca totul trebuie sa inceapa de la cadrul didactic, de la profesor, care poate sa descopere pe parcursul celor patru ani de scoala anumite veleitati, anumite talente pe care voi le aveti si probabil ca nu le cunoasteti. Probabil ca nu veti ajunge toti pompieri, mai ales ca sunt foarte multe fete dintre voi, dar eu sunt o dovada ca la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta este nevoie si de femei”, a punctat capitan Adela Fulop, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures.
Succesul de care s-a bucurat programul Job Shadow Day si in acest an, in randul elevilor, a certificat inca o data necesitatea unor astfel de demersuri destinate tinerilor. Organizatorii au aratat ca din povestile elevilor, care au aflat ce presupune o meserie sau alta, si ei au avut ceva de invatat.
„Ne impartasesc cu atata emotie… Vin si ne spun ca a fost atat de frumos in acel domeniu de activitate in care au fost repartizati, incat parca si noi simtim aceleasi emotii ca si ei. Ne bucuram, pentru ca noi, din pacate, nu am avut acea sansa de a beneficia de aceste programe Job Shadow si uite asa, reusim prin intermediul lor, sa invatam si noi lucruri foarte noi si foarte importante”, a aratat coordonatorul local al programului, Laura Hreniuc.
Programul national de orientare profesionala Job Shadow Day este derulat de catre organizatia Junior Achievement Romania, cu sprijinul profesorilor coordonatori din peste 65 de localitati din toata tara. Acesta are ca scop principal promovarea in randul elevilor a unei mai bune intelegeri a profesiei pe care o doresc si a modului de functionare a unei companii. Trustul de presa eMaramures a fost, anul acesta, partener al evenimentului primind in cadrul redactiei un grup de elevi interesati de meseria de jurnalist.
Sursa: Gabriela Kuhajda