Începând de vineri, 26 iulie, timp de 18 zile, Jocurile Olimpice de la Paris vor acapara atenția iubitorilor de sport din întreaga lume.
Ceremonia oficială de deschidere va avea loc vineri, 26 iulie. În afara unui spectacol despre care organizatorii spun că va fi unul grandios, trebuie menționat că, pentru prima dată în istoria olimpismului, evenimentul nu se va desfășura pe un stadion, așa cum eram obișnuiți, ci pe malurile Senei.
Sportivii români la Jocurile Olimpice Paris 2024 România va fi reprezentată la această ediție a Jocurilor Olimpice de 107 sportivi, marea majoritate a acestora fiind calificați în probele de canotaj, 45.
În afara canotajului, cele mai mari speranțe în obținerea aurului olimpic se leagă de înotătorul David Popovici. Seriile și semifinalele la 200 de metri liber, la care va concura și David Popovici, vor avea loc duminică, 28 iulie. Seriile de calificare încep la ora 11:00, iar semifinalele la ora 20.51. Finala probei va avea loc luni, 29 iulie, la ora 20.43. În proba cea mai spectaculoasă și, prin urmare, cea mai urmărită din natație, cea de 100 de metri, seriile de calificare vor avea loc marți, 30 iulie, de la ora 11.00. Semifinalele, în aceeași zi, de la ora 20.30, iar finala probei se va desfășura miercuri, 31 iulie, de la ora 22.15.
Finala feminină la proba de 100 de metri va avea loc sâmbătă, 3 august, la ora 22.20 și, la o zi distanță, duminică, 4 august, de la ora 22.50, cea masculină. Toate întrecerile atletice vor avea loc pe Stade de France.
La Paris vor fi acordate 329 de medalii de aur, 39 dintre ele chiar în penultima zi a competiției, sâmbătă, 10 august. Prima medalie va fi acordată sâmbătă, 27 iulie, în proba de tir cu armă cu aer comprimat. Ultima medalie din concurs va fi cea acordată echipei câștigătoare a întrecerii de baschet feminin, duminică, 11 august, ora 18.30.
Singurul sport care își face debutul în întrecerile olimpice la Paris 2024 este breaking – un stil de dans care își are originea în cartierul Bronx din New York, în anii 1970, și care a evoluat în timp devenind un sport competițional. Cei curioși să urmărească întrecerile din acest sport inedit vor trebui să aibă răbdare până spre finalul competiției, întrecerea feminină desfășurându-se pe 9 august, iar cea masculină în ziua următoare.
Organizatorii au renunțat la două dintre sporturile care au fost prezente la ediția din urmă cu trei ani, de la Tokyo: baseball/softball și karate. Alte modificări au mai avut loc în proba de cățărat sportiv. Dacă la Tokyo 2020 a fost decernată câte o medalie pentru câștigătorii întrecerii masculine și în cea feminină, la Paris vor fi acordate medalii pentru proba de boulder&lead și încă una pentru proba de viteză în cățărat.
Proba de Caiac-cross își va face și ea debutul la Jocurile Olimpice – un slalom în care patru sportivi se vor întrece și între ei, nu doar cu cronometrul. În probele de sailing au fost adăugate două noi întreceri de kite – windsurfer – iQFoil și kiteboarding. La natație este de menționat faptul că, pentru prima dată în istorie, vor avea loc întreceri masculine în proba de înot artistic.
Phryge este mascota JO Paris 2024. Numele său provine de la tradiționala bonetă frigiană, a cărei formă a împrumutat-o. De-a lungul istoriei, boneta frigiană s-a consacrat drept un un simbol al libertății și al republicii franceze. Motto-ul sub care se prezintă Phryge, devenit și cel sub care se desfășoară această ediție a Jocurilor Olimpice este: ”Singuri mergem mai repede, împreună mergem mai departe!”.
World Athletics – Asociația Internațională a Federațiilor de Atletism, va deveni prima federație internațională care va acorda recompense financiare sportivilor învingători la Jocurile Olimpice. Forul conducător în atletismul mondial a anunțat că are la dispoziție pentru această ediție a Jocurilor Olimpice un fond de premiere în valoare de 2.4 milioane de dolari. Medaliații cu aur în probele atletice de la Paris 2024 vor fi recompensați cu un premiu în valoare de 50.000 de dolari.
Sportivilor din Rusia și Belarus le-a fost oferită posibilitatea de a se înscrie în competiție sub un statut de neutralitate, cunoscut sub numele de AIN (Individual Neutral Athletes – Sportivi Neutri Individuali – N.R.). Ei nu vor lua parte la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.
În România, exclusivitatea transmiterii Jocurilor Olimpice Paris 2024 a fost achiziționată de Televiziunea Română. Postul național este cel care va transmite imagini live de la întreceri, având pe toată perioada Olimpiadei un program special.
Programul Jocurilor Olimpice Paris 2024
Ceremonia de deschidere: 26 iulie, malurile Senei
Tir cu arcul: 25 iulie – 4 august, Invalides
Gimnastică artistică: 25 iulie – 4 august, Bercy Arena
Înot artistic: 5-10 August, Bercy Arena
Atletism: 1-11 august, Stade de France, Trocadero (marș), Invalides (maraton)
Badminton: 27 iulie – 5 august, La Chapelle Arena
Baschet ”3 la 3”: 30 iulie – 5 august, La Concorde
Baschet: 27 iulie – 11 august, Pierre Mauroy Stadium (faza grupelor) & Bercy Arena (finalele)
Volei pe plajă: 27 iulie – 10 august, Eiffel Tower Stadium
Box: 27 iulie – 10 august, North Paris Arena & Roland-Garros Stadium
Breaking: 9-10 august, La Concorde
Canoe slalom: 27 iulie – 5 august, Vaires-sur-Marne Nautical Stadium
Canoe sprint: 6-10 august, Vaires-sur-Marne Nautical Stadium
Ciclism BMX: 30 iulie – 2 august, La Concorde (freestyle), BMX Stadium (racing)
Ciclism montan: 28-29 iulie, Elancourt Hill
Ciclism pe șosea: 27 iulie – 4 august, Pont Alexandre III (contratimp), Trocadero (curse pe șosea)
Ciclism, cursă de urmărire: 5-11 august, National Velodrome
Sărituri în apă:27 iulie – 10 august, Aquatics Centre
Echitație: 27 iulie – 6 august, Chateau de Versailles
Scrimă: 27 iulie – 4 august, Grand Palais
Fotbal: 24 iulie – 10 august, Bordeaux Stadium, Geoffroy-Guichard Stadium, La Beaujoire Stadium, Lyon Stadium, Marseille Stadium, Nice Stadium & Parc de Princes (finalele)
Golf: 1-10 august, Le Golf National
Handbal: 25 iulie – 11 august, South Paris Arena (faza grupelor), Pierre Mauroy Stadium (faza eliminatorie)
Hochei pe iarbă: 27 iulie – 9 august, Yves-du-Manoir Stadium
Judo: 27 iulie – 3 august, Champ-de-Mars Arena
Înot, proba de maraton: 8-9 august, Pont Alexandre III
Pentatlon modern: 8-11 august, North Paris Arena, Chateau de Versailles
Gimnastică ritmică: 8-10 august, La Chapelle Arena
Canotaj: 27 iulie – 3 august, Vaires-sur-Marne Nautical Stadium
Rugby în șapte: 24-30 iulie, Stade de France
Sailing: 28 iulie – 8 august, Marseille Marina
Tir: 27 iulie – 5 august, Chateauroux Shooting Centre
Skateboarding: 27 iulie – 7 august, La Concorde
Sport climbing: 5-10 august, Le Bourget Climbing Venue
Surfing: 27 iulie – 4 august, Teahupo’o, Tahiti
Natație: 27 iulie – 4 august, Paris La Defense Arena
Tenis de masă: 27 iulie – 10 august, South Paris Arena
Taekwondo: 7-10 august, Grand Palais
Tenis: 27 iulie – 4 august, Roland Garros
Trambulină: 2 august, Bercy Arena
Triatlon: 30 iulie – 5 august, Pont Alexandre III
Volei: 27 iulie – 11 august, South Paris Arena
Haltere: 7-11 august, South Paris Arena
Lupte: 5-11 august, Champ-de-Mars Arena
Ceremonia de închidere: 11 august, Stade de France