Toate cele 17.000 de vouchere alocate persoanelor fizice in Programul Rabla din acest an s-au epuizat cu o luna inainte de termenul-limita, a anuntat, luni, Ministerul Mediului si Schimbarile Climatice (MMSC).
„Astazi, 13 octombrie 2014, a fost epuizat ultimul tichet electronic destinat persoanelor fizice prin Programul de Innoire a Parcului Auto (Rabla 2014). Acesta a fost lansat in luna aprilie 2014 si a dat posibilitatea ca 17.000 de romani sa isi inlocuiasca masinile vechi, poluante, cu altele noi, cu emisii reduse. Programul este deja la a 10-a editie, fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale” se arata intr-un comunicat al ministerului de resort.
Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, epuizarea tichetelor alocate persoanelor fizice cu o luna inainte de termen reprezinta o premiera, un motiv fiind si noile reguli introduse in 2014.
„Este pentru prima data cand tichetele sunt epuizate inainte de termenul limita stabilit de calendarul de desfasurare. Succesul din acest an se datoreaza categoric introducerii in premiera a tichetelor electronice gestionate prin sistemul informatic al AFM. Astfel, atat noi, autoritatile, cat si beneficiarii, am putut urmari in timp real dinamica desfasurarii intregului proces de accesare a tichetelor electronice. Pe de alta parte, derularea programului prin dealerii auto, dar si faptul ca tichetele nu au mai fost impartite pe judete, ele fiind consumate in functie de cerere, au generat deopotriva rezultatele cele mai bune de la lansarea Programului in urma cu 10 ani”, mentioneaza Korodi.
In acest an, MMSC, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), a alocat suma de 119 milioane de lei pentru persoanele fizice care au dorit sa-si caseze autovehiculul vechi si sa-l schimbe cu unul nou. Prima de casare acordata fiecarui beneficiar al programului a fost de 6.500 de lei, iar rezervarea primului tichet electronic a fost inregistrata in sistemul informatic al AFM in data de 8 aprilie 2014.
Conform lui Korodi, interesul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice este de a diminua pe cat se poate emisiile din trafic, acestea fiind responsabile in multe aglomerari urbane de calitatea aerului si a sanatatii populatiei. „Plecand de la succesul programului din acest an, dar si de la rezultatele inregistrate in toti cei 10 ani de cand functioneaza, vom gandi pana la finalul anului cum va arata Programul de Innoire a Parcului Auto in anul 2015′, a afirmat Attila Korodi.
Recent, ministrul Mediului a declarat ca Programul Rabla va exista si in 2015 si nu vor exista probleme cu inchiderea acestuia, iar autoritatile analizeaza unele modificari.
”Programul Rabla merge bine in acest moment, pentru ca procedurile birocratice s-au simplificat, iar atat persoanele fizice, cat si companiile, au putut sa urmareasca permanent stadiul voucherelor ramase. In acest moment exista mai putin de 700 de tichete disponibile. Nu o sa avem probleme de inchidere a programului. Va fi unul dintre putinii ani in care se vor epuiza toate tichetele alocate. Pentru 2015, sunt convins ca vor fi modificari in Programul Rabla, dar este prematur sa vorbim despre acestea. Stiti ca exista un dialog in care Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile ar fi fericita ca programul sa nu mai mearga inainte, dar din punctul nostru de vedere suntem permanent interesati ca masinile vechi, care inseamna probleme de poluare, sa fie scoase din uz. De aceea, noi vrem sa gandim un proiect care sa aiba anumite modificari si sa demonstrez ca nu numai ce spun producatorii conteaza, ci si modul in care arata strada in Romania, in care avem foarte multe masini care polueaza”, a explicat Korodi.
Sursa: Agerpres