Agentia Spatiala Europeana (ESA), care va incerca sa demareze, marti, programul noului lansator european Ariane 6, vrea sa devina „poarta de acces a Europei catre spatiul cosmic”.
Compusa din 20 de state membre, dintre care 18 sunt membre ale Uniunii Europene, ESA are ca misiune „gestionarea dezvoltarii capabilitatilor spatiale ale Europei”, reusind recent o premiera istorica prin plasarea micului robot Philae pe suprafata cometei 67P/ Ciuriumov – Gherasimenko, eveniment salutat de NASA, agentia spatiala nord-americana.
ESA dispune, pentru anul 2014, de un buget de 4,1 miliarde de euro, mult mai mic comparativ cu cele 17,6 miliarde de dolari atribuite NASA. Germania, cu 22,9%, si Franta, cu 22,6%, sunt cele mai mari finantatoare ale agentiei, urmate de Italia, cu 10,5%, si Marea Britanie, care contribuie cu 8,1% la bugetul total.
ESA, care implineste anul acesta 50 de ani, functioneaza pe baza unei „reveniri geografice”. Acest model inseamna ca agentia investeste in fiecare stat membru, sub forma unor contracte atribuite industriei acestor state pentru realizarea de activitati spatiale, o suma aproape egala cu contributia fiecarei tari la bugetul ESA.
Consiliul ESA este organismul de conducere al organizatiei. Fiecare stat membru are dreptul la un vot, indiferent de marimea tarii sau contributia financiara a acesteia.
ESA se reuneste la nivel ministerial (Consiliul ministerial), cum o va face marti, la Luxemburg, pentru a lua decizii importante privind continuarea programelor existente, lansarea de noi proiecte si angajamentele financiare aferente.
Aceasta organizatie interguvernamentala este compusa din Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Cehia, Romania, Marea Britanie, Suedia, Elvetia si Norvegia, ultimele doua state nefiind membre ale Uniunii Europene.
Doua alte state membre ale UE, Ungaria si Estonia, „vor adera curand la ESA”, potrivit agentiei. De asemenea, Canada participa la anumite programe ale ESA in baza unui acord de cooperare.
Actualul director general al ESA este francezul Jean-Jacques Dordain, aflat la al treilea mandat, care se va incheia in iunie.
Sursa foto: Mediafax
Sursa: Mediafax